dinsdag 25 december 2018

Verginie De Waele (1883-1991), de 107-jarige van Kruishoutem



Verginie De Waele op 101-jarige leeftijd
Collectie Leondyme
De Waele Verginie, werd op 11 oktober 1883 te Kruishoutem geboren. Haar ouders Joannes-Baptista De Waele en Julia Mestdag waren arme mensen, die amper zelf in hun eigen levensonderhoud konden voorzien.

Deelfragment uit de Blik reportage
van oktober 1990
Het gebeurde meermaals, dat zij samen met haar moeder aan de kerk stond te bedelen in de hoop, dat de behoede burgerij toch wat geld in haar bekertje zou deponeren. Lang naar school gaan zat er  niet in voor haar, want ze was nog geen twaalf jaar oud toen ze bij de boeren mocht gaan werken. Haar jeugd was hard, maar als arm arbeidersgezin, was er weinig keus. In dit boerenmilieu zaten er vele boerenknechten, waaronder haar toekomstige echtgenoot.

Deelfragment uit de Blik reportage
van oktober 1990
 Op 17 december 1902 trad zij in het huwelijk met Theoduul Van Hoe. Ze waren zo arm, dat ze geen trouwringen konden veroorloven met de vijf oude Belgische frank die ze maar hadden. Frappant was ook, dat Theoduul eerst nog na een periode van seizoenarbeid, pas dan zijn huwelijksmis aan de pastoor kon vereffenen. Het echtpaar kregen dertien kinderen: acht dochters en vijf zonen. Elisabeth, de oudste dochter overleed er op 6-jarige leeftijd aan de kinderziekte.

Artikel met referentie:L.K.
Het was voor Verginie een helse karwei, om wanneer Theoduul in Frankrijk voor vele maanden na elkaar seizoenarbeid ging verrichten, zij er alleen voor stond. Zelf ging Verginie tot aan de geboorte van haar zesde kind bij de boeren werken. Het zou duren tot aan haar zestigste jaar, dat ze eindelijk iets kon terug krijgen in plaats van te geven.

Reuzin Verginie van
Kruishoutem n.a.v. haar
105de verjaardag
Collectie Leondyme
Ondanks het feit, dat er ondertussen al enkele kinderen gingen uit werken en het al wat beter werd voor hen, brak de Tweede Wereldoorlog uit en hadden zij het terug hard te verduren. Tot overmaat van ramp kreeg Theoduul op het eind van de oorlog in 1945 een beroerte en overleed. Na de oorlog was er overal veel werk en daardoor brachten haar kinderen vanaf dan een aardige duit in het zakje. Dit bracht voor haar gezin toch enige welstand met zich mee.

Artikel zonder referentie
Een hoogtepunt in haar leven was, wanneer zij honderd jaar oud geworden was, Koning Boudewijn en Koningin Fabiola haar met een persoonlijk bezoek kwamen vereren. De verkregen foto van hen koesterde zij dan ook ten volle. Ook kwamen herinneringen naar boven.

Zo mijmerde ze eerder ongemeend, dat ze "nog eens een nieuwe vent zou nemen, om toch eens een ringetje aan haar vinger te krijgen". Dit was dan ook zonder het feestcomité gerekend, die tot besluit waren gekomen om een ring voor Verginie aan te kopen. Wanneer de folkloristische stoet waarbij de wagen de liefdesperikelen en huwelijk uitbeeldde, die voor de tribune passeerde, de dienstdoende pastoor haar  de ring opstak.

Verginie werd geen
108 jaar oud
Referentie: André
Toen ze 105 jaar oud geworden was liep ze een kniebreuk op. Gedurende zes weken diende Verginie in bed te blijven. Spartelde met haar wilskracht deze periode door en ging na haar herstel opnieuw op stap. Bij haar 105-jarige jubelviering werd  reuzin Verginie op 16 oktober 1988 boven de doopvont gehouden.Haar dooppeter en meter waren René D' Huyvetter en Lima Baere de echtgenote van de toenmalige burgemeester Paul Tant. Meestal kwam de geboorte van een reus tot stand wanneer iemand honderd jaar oud geworden was.

Wanneer ze als 107-jarige gevierd werd, waren er nog vijf dochters en twee zonen van haar in leven, te weten: Germaine, Martha, Anna, Maria, Leonie, Bernard en Maurice. Verginie bleef steeds helder van geest, die bij haar jongste zoon Bernard inwoonde. Hij, dacht er niet aan om zijn moeder naar een bejaardentehuis te brengen.

Zo vertelde Bernard ook: "... dat op 91-jarige leeftijd zijn moeder getroffen werd door een trombose en moest dan voor een eerste keer medicatie tot zich nemen. De hitte tijdens de bewuste zomer 1989 zorgde er dan weer voor, dat zij er veel last van had, maar herstelde redelijk snel. Ook de sfeer, haar eigen omgeving, haar huisje zou ze teveel moeten missen. Vandaar, dat men een 107-jarige boom niet meer verplant".
Bidprentje, Verginie De Waele
Collectie Leondyme

Verginie, die alle ellende, die men maar kon inbeelden heeft gekend en nimmer haar geboortestreek verliet, overleed er in het O.L. vrouw van Lourdes ziekenhuis te Waregem op 31 maart 1991 en werd 107 jaar, 5 maanden, 2 weken en 6 dagen oud. Verginie was destijds volgens het Rijksregister de tweede oudste inwoonster van België.

Raadpleegbare bronnen:

De Beiaard, 1990
Blik, week van 16 tot 22 oktober 1990
Artikel n.a.v. haar 105de verjaardag, door Dhr. Roger Marlier
Kruishoutemse Heem-en Geschiedkundige Kring "Hultheim", jaarboek 2016. Naar een studie van Dhr. Rudy Gheysens, "Kruishoutemse eeuwelingen in de 19de en 20ste eeuw", pag. 204

107-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage



Geen opmerkingen: