zondag 9 december 2018

Maria Filiaert (1882-1987), de 105-jarige van Gent

Krantenartikel zonder referentie
Filiaert Maria-Celestina, werd op 25 mei 1882 te Coudekerque-Branche (Département du Nord, Frankrijk) geboren. Zij stapte letterlijk in het huwelijksbootje met schipper Jacob Saerens, die uit Gent Afkomstig was. Zes kinderen, waaronder vier zonen en twee dochters vervolledigden het gezin. Drie zonen zouden later in de voetsporen van hun vader treden en werden ook schipper.
Artikel uit  "Ons Raer",
maandblad voor schippers
24ste jaargang nr. 7-8

Met haar man, vaarde zij ettelijke jaren met hun eigen "Houten Waal", die onder de naam "Belgica" de wateren trotseerde. In 1933 hielden zij het varen voor bekeken en vestigden zij zich in Rijsel. Pas wanneer Maria-Celestina in 1948 weduwe werd, kwam zij terug naar Gent, om er bij haar zoon Eugène in te wonen.

Bidprentje Maria-Celestina Filliaert
Collectie Leondyme
Toen zij als 105-jarige gevierd werd, gebeurde dit in de Volkskliniek aan de Tichelrei. Het stadsbestuur kwamen hun hoogbejaarde stadsgenote gelukwensen met een mooie bloementuil en van het koningspaar mocht zij een telegram met een goed gevulde fruitkorf in ontvangst nemen.

Maria-Celestina, die de oudste inwoonster van Gent was, overleed er op 2 juli 1987 en werd 105 jaar, 8 maanden, 1 week en 1 dag oud.


Raadpleegbare bronnen:

Krantenartikels zonder referenties
"Ons Raer", maandblad voor schippers - 24ste jaargang nr. 7-8

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: