zondag 9 december 2018

Octavie Lips (1881-1987), de 106-jarige van Eeklo


Octavie Lips
Foto bidprentje
Collectie Leondyme
Lips Octavie , werd als tweede en oudste dochter in een gezin van 8 kinderen, waaronder drie zonen en vijf dochters op 11 januari 1881 te Knesselare (wijk Westvoorde) geboren. Haar ouders waren Francies Lips en Maria Julie Moret. Haar jeugd was hard, maar volgens naar haar eigen mening, gelukkig.

Zij, was als oudste dochter reeds van jonge leeftijd een heel goede hulp in het huishouden. Daarom kon zij alleen maar naar de zondagsschool als het werk dit immers toeliet. om deze reden kon Octavie niet lezen noch schrijven. Ondanks dit gegeven ging ze toch aan de slag in de plaatselijke sigarenfabriek gedurende bijna 50 jaar. Na dagtaak ging ze dan ook nog meehelpen in het café.

Krantenartikel zonder referenie
Op 17 februari 1926, trad Octavie met de bijna 55-jarige weduwnaar Henricus Verniest in het huwelijk, die tevens vader was van vier kinderen. Octavie bleef verder werkzaam in haar vertrouwde sigarenfabriek en bouwden achteraf een eigen huis langsheen de Urselseweg 151. Het noodlot sloeg immers toe in 1943, toen haar man overleed, die zij reeds twaalf jaar had verzorgd.

Octavie geraakte op de sukkel. Een opname in het ziekenhuis van Eeklo drong zich op. Daarna ging ze achtereenvolgens naar haar zuster Emma te Aalter en naar haar andere zuster Celina. Ook daar verbleef zij niet lang en vond uiteindelijk een vaste stek in het rusthuis "Kind Jezus" van Eeklo.

Octavie, herstelde er daar van een langdurige ziekte en begon terug aan haar dagelijkse wandelingen. Ze kon verder steevast rekenen op de diensten van familielid Annie en haar echtgenoot, die haar op regelmatige tijdstippen kwmen bezoeken.

Bidprentje Octavie Lips
Collectie Leondyme
Toen zij als honderdjarige gevierd werd, bracht haar geliefde gemeente Knesselare een passende hulde aan Octavie. Levenslustig als zij was, overleed zij er te Eeklo op 8 oktober 1987 en werd 106 jaar 8 maanden en 4 weken oud.

Octavie, was niet alleen de vijfde Knesselaarse eeuwelinge na Livina Millecam (1689-1792), Rosalia De Neve (1809-1910), Constant De Lichte (1842-1974) en Maurits Gyselbrecht (1883-1983), maar ook de oudste, die Knesselare gekend heeft. Link; Link



106-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: