maandag 24 december 2018

Adolphina Van Coppenholle (1885-1991), de 105-jarige van Brakel



Van Coppenholle Adolphina
Collectie Leondyme
Van Coppenholle Adolphina, werd op 12 december 1885 te Zottegem geboren. Ze was nog zeer jong toen haar ouders, broer en twee zussen naar Amerika verhuisden.
Artikel met referentie: VHMZ
Foto med.
Collectie Leondyme

Zij, bleef echter achter bij haar grootmoeder in de Boterhoek te Oudenhove en leerde er handschoenen naaien. Honderdduizend paar handschoenen zag zij vervaardigd zien en vond het dan welletjes. Adolphina trok naar de hoofdstad om er bij de rijkere burgerij-families te gaan dienen.

Tot voor de Tweede Wereldoorlog woonde zij haar grootmoeder, totdat zij overleed.Op 55-jarige leeftijd nam zij haar intrek bij de Zusters van het hospitaal van Nederbrakel, totdat de sloophamer in 1960 besliste om het oude rusthuis te slopen en te verhuizen naar Opbrakel. Tien jaar later, wanneer het nieuw zorgcentrum "Najaarszon" klaar was, keerde Dolfien-zoals zij werd aangesproken-als één der eersten terug.

Artikel uit krant van 30 mei 1991
Collectie Leondyme
Daar leerde ze vlot de Franse taal en daarenboven sprak zij naast het Nederlands ook nog vloeiend Engels. Het Engels was nodig om de veelvuldige overzeese briefwisseling, die zij van haar familie kreeg te beantwoorden. Toen ze 98 jaar oud geworden was, ontving ze geen post meer van over de plas.
Artikel met referentie, Hugo
Collectie Leondyme

Ondanks het feit, dat Dolfien als een kranige vrouw gekend stond werd zij op 102-jarige leeftijd toch in 1987 door een heupfractuur getroffen, maar weigerde opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Dokters en orthopedisten kwamen haar dan in het zorgcentrum verzorgen, die haar volledige rust oplegden. Wekenlang zat zij gekluisterd met een gewicht aan haar been en werd daar moedeloos van. Dolfientje hield vol, wat weliswaar tot een volledig herstel leidde, maar een rolstoel vanaf dan nodig was.

Bidprentje Adolphina Van Coppenholle
Collectie Leondyme
Toen ze als 105-jarige werd gevierd, liet niet alleen haar gehoor het afweten maar ook haar gezicht. Doch dit weerhield haar niet om haar gouden verblijfsjubileum te vieren als residente van het zorgcentrum. Adolphina, die ooit als een flauw etertje bestempeld stond en soms van maar enkele kommetjes melk per dag leefde, werd ondanks dit gegeven de oudste van Brakel.

Adolphina, die ongehuwd bleef, overleed er  op 25 mei 1991 en werd 105 jaar, 5 maanden, 1 week en 6 dagen oud. Link



105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: