woensdag 12 december 2018

Lucia Vlieghe (1805-1905), de honderdjarige van Heestert


Weduwe Vermeulen met
haar 80-jarige dochter
Ursula -collectie Leondyme
Lucia Vlieghe, werd op 17 maart 1805 ( 26 ventose jaar XIII) in het  behoede boerengezin van Philipus en Marie-Joseph Libbrecht te Heestert geboren. Toen ze 9 jaar oud geworden was, overleed haar moeder. Ze groeide er verder op en klaarblijkelijk moest zij een bevallige verschijning zijn geweest, want de jongens uit de streek vielen op haar.
Gazette van Kortrijk van
30 januari 1905

Op 21 juli 1824, trad zij in het huwelijk met Petrus Ignatius Vermeulen link en verhuisden er naar Otegem.  vanaf dit moment werd zij als "Meerke Meulis" aangesproken. Nochtans had een rijke boer voordien zijn zoon komen aanbieden, maar zij had dit geweigerd. Lucia, was de mening toegedaan, dat soort bij soort moest blijven.

Buiten de weinige welstand, die ze in den beginne kenden, werd dit overmand door ellende. Het echtpaar kregen zeven kinderen, waarvan een dochtertje vroegtijdig overleed. Hongersnood brak uit in 1840, waaronder de ganse bevolking er onder leed.
Gazette van Brugge van 30 januari 1905

Op 23 december 1847 overleed haar man. Lucia, werd tot overmaat zwaar ziek en diende gedurende drie weken in bed blijven. Ze, weigerde de hulp van een geneesheer in te roepen, herstelde en werd daarna nooit meer ziek.

Met haar kinderen trok zij naar Avelgem en ging er in de wijk "Rugge" wonen. Wanneer er in 1850 cholera in de gemeente uitbrak, ontfermde Lucia zich over de zieken als verpleegster. Vervolgens volgde de ene ramp de andere op. Het huisje waarin ze woonde brandde in 1838 met alle bezittingen af en kampte men er enige jaren later met de strenge winters van 1844 en 1845.
Gazette van Brugge van 30 januari 1905

Zo, herinnerde zij zich als in 1814 het soldatenleger van Napoleon I de gemeente al schietend doorkruisten er heel wat gewonden vielen. Wanneer de wapens het stilzwijgen in acht namen, gingen we kijken en boden we hulp aan een zwaar gewonde kurassier. Hij, was er zodanig gewond, dat hij nog dezelfde nacht overleed en in het bos begraven werd.
Den denderbode van 6 april 1905

Meetje Meulis, die nooit een glas wijn, bier, jenever of een likeurtje had gedronken bleef vanaf de leeftijd van acht tot zes en negentig jaar op het veld werken. Dit was haar geneesmiddel:.. van wieden, vlas te plukken en midden van het stof de schuren te reinigen.

Nochtans had zij in de zomer voordat zij honderd jaar zou worden nog een zware val gemaakt, werd er berecht maar kwam er door.
Den denderbode van 6 april 1905
Toen zij als honderdjarige te Avelgem gevierd werd, bracht een heuse stoet, Lucia van haar woning naar de kerk. Alleen haar oudste ongehuwde 80-jarige dochter Ursula was nog in leven. Al haar andere kinderen: Petrus, Jean-Baptiste, Charles, Leo en Julia waren reeds overleden. Al die tegenslagen kwam zij steeds te boven.

Lucia, die bij haar oudste dochter Ursula inwoonde en  nog steeds helder van geest was tot op het einde, overleed er te Avelgem op 26 september 1905 en werd 100 jaar, 6 maanden, 1 week en 2 dagen oud.

Raadpleegbare bronnen:

Rijksarchief van West-Vlaanderen
Gazette van Brugge van 30 januari 1905
Gazette van Kortrijk van 19 januari 1905
Den denderbode van 19 maart en 6 april 1905
Westvlaamse Eeuwelingen 1189-1948 van A. Verbouwe

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: