zondag 9 december 2018

Bruyndonckx Leonie (1878-1987), de 109-jarige van Begijnendijk

Leonie Bruyndonckx 1878-1987
Bruyndonckx Leonie
Foto bidprentje
Collectie Leondyme
Leonie Bruyndonckx, werd als derde jongste in een gezin met 9 kinderen, waaronder 7 meisjes en 2 jongens op 13 augustus 1878 te Booischot geboren. Het ouderlijk huis van haar ouders was een samensmelting van een herberg en boerderij, waarbij haar moeder nog daartussen de tijd vond om tol te innen voor de nieuwe aangelegde weg, die liep tussen het station en het centrum van Booischot.

Krantenartikel zonder
referentie
In 1907 stapte zij in het huwelijksbootje met met Alfons van Houtvin en kregen twee kinderen, die naar de naam Emiel (1905-2007) en Manda zouden luisteren.

Samen met haar man baatten zij jarenlang de kroeg "Dorenboom" uit totdat de zaak gesloten werd omstreeks 1971 en burgerwoning werd.

Dit café was trouwens een drukke bezoekplaats voor de talrijke reizigers, die met paard en kar langsheen de Liersesteenweg tussen Aarschot en Heist-op-den-Berg daar eventjes halt hielden. Het was namelijk de enige geplaveide kasseiweg begin de 20ste eeuw tussen Antwerpen en Hasselt.
Krantenartikel uit
Het Nieuwsblad-De Gentenaar
van september 1987

Op 91-jarige leeftijd, overleed haar man Alfons in 1969 en bleef Leonie zelfstandig verder wonen met behulp van haar kinderen, die naast hun moeder woonachtig waren. Toen zij, de eeuwcirkel betrad, kon niemand vermoeden, dat Leonie er daarna nog negen jaar lang erin zou blijven.
Krantenartikel zonder
referentie

Op 13 augustus 1987 kwam Burgemeester Remy Vanderborgt, haar terug een mooi geschenk aanbieden met een gelukstelegram van het koningspaar. Nagenoeg de volledige bevolking van Begijnendijk kwamen naar haar woning.

Immers een 109-jarige vieren in deze Vlaams-Brabantse gemeente was een unicum. Eventjes was er wel ongerustheid tot het vieren ervan. Net voordat zij 109 jaar oud zou worden, moest Leonie in bed blijven ten gevolge van galproblemen.
Bidprentje Leonie Bruyndonckx
Collectie Leondyme

Een goede maand later op woensdag 16 september omstreeks 20.00u kreeg Leonie hevige hoofdpijn te verwerken. Aangezien de dokter vooraf tijdens de namiddag nog bij haar geweest was, waren haar kinderen niet ongerust. Twee uur later vonden haar kinderen levenloos aan.

Leonie, die steeds in haar woning had blijven wonen werd begraven werd op 21 september 1987. Zij, was destijds oudste Belg en werd 109 jaar, 1 maand en 3 dagen oud. Link


Raadpleegbare bronnen:

Krantenartikel op datum van 17 september 1987
Het Nieuwsblad-De Gentenaar van september 1987
Meerdere krantenartikels zonder referenties

109-jarige

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: