dinsdag 18 december 2018

Joanna Vliegen (1885-1990), de 105-jarige van Mortsel




Joanna Vliegen op 105-jarige leeftijd
Collectie Leondyme
Joanna Vliegen, werd in een gezin van zeven kinderen op 18 mei 1885 te Merksem geboren. Als jong meisje had ze al interesse voor de mode, waarin zij zich dan ook specialiseerde. Dit kreeg wel een andere wending toen Joanna in 1907 in het huwelijksbootje stapte met Arthur Peters.

De eerste Wereldoorlog van 1914-1918 bracht met zich mee, dat haar man frontsoldaat was aan de IJzer en ook in 1916 aan de gevechten van het Tabora-offensief deelnam in toenmalige Belgisch-Congo. Voor Joanna, waren dit onzekere tijden. Eerst verbleef zij bij familie in Koksijde, nadien ging zij richting Domburg in Nederland, om vervolgens naar Engeland in te Schepen en er te verblijven bij haar familie totdat de oorlog ten einde was.
Gazet Van Antwerpen zonder datum

Pas wanneer haar man was terug gekeerd vertrokken zij richting Parijs waar ze samen met haar schoonbroers een waar ze imperium boven de doopvont hielden in de productie van thermosflessen. Joanna nam meermaals de leiding in handen als haar man Europa doorkruiste. Met zijn licentie op zak werden ze wereldberoemd.

Hoewel Joanna er vertrouwd was met Parijs, bleek ze wel weemoed te hebben naar haar geliefde Antwerpen.Met hun eerste autootje reden zij dikwijls in de jaren twintig naar hun bakermat, waarbij zij veel bekijks hadden.

Wanneer haar man in de jaren vijftig was overleden was, kreeg de heimwee meer en meer de bovenhand.Ze liet de zaak over aan haar schoonbroer en keerde in 1973 naar haar familie terug in Antwerpen, om er in 1974 residentieel te gaan wonen in het "Mayerhof" van Mortsel. Joanna had het daar volledig naar haar zin.

Periodiekske van november 1990
Joanna, werd in haar residentie tot zesmaal als honderdjarige gevierd. Bij haar 105de verjaardagsviering werd zij niet alleen met veel gelukwensen van de Mortelse burgemeester Willy Dehaen overladen, maar ook van haar neef dhr. A.M. de Jong, die als ere-consul-generaal van Nederland iedereen kwam bedanken.

Joanna, overleed er de seniorenresidentie van  Mortsel op 2 oktober 1990 en werd 105 jaar, 4 maanden, 2 weken en 1 dag oud.


Raadpleegbare bronnen:

Periodiekske van 5 juni en november 1990
Gazet Van Antwerpen zonder datum en van 19 mei 1990

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: