dinsdag 25 december 2018

Maria Josephina Vranckx (1886-1991), de 105-jarige van Geel


Maria Joseph Vranckx
op 105-jarige leeftijd
Collectie Leondyme
Vranckx Maria Josephina, werd als oudste in het landbouwersgezin van Joannes Franciscus Vranckx (1860-1894) en Maria Dimphna Van Lommel (1860-1960) op 6 april 1886 te Geel geboren. Maria Josephina's vader overleed zeer vroeg en haar moeder trad daarna opnieuw in het huwelijk.

Op 15-jarige leeftijd kwam zij op de boerderij gelegen in Stelen van een nonkel terecht, daar haar tante was overleden en zou er daar altijd blijven wonen.

Artikel met referentie: FV
Collectie Leondyme
In 1910 trad zij in het huwelijk met Carolus Dillien (1885-1976) en werd al spoedig als "Fieneke van den Delle" aangesproken. Zij kregen zeven kinderen waaronder vijf zonen en twee dochters.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte het gezin Dillien voor de oorlogsgruwel. Men had er de dijken van het Albertkanaal opgeblazen, waarbij Stelen volledig onder water kwam te staan. Fieneke en haar gezin zouden tot na de oorlog bij haar ouders in Tongerlo verblijven en keerden er dan terug naar Stelen.

Artikel zonder referentie
Collectie Leondyme
Gedurende haar ganse leven stond dit in het teken van hard werken: "... meehelpen op de velden, koeien melken, instaan voor het huishouden, oogsten, zelf brood bakken en noem maar op..." Nooit verliet zij haar boerderij of het was door noodwendigheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1975 vierde zij nog met haar man haar briljanten huwelijksjubileum. Het jaar daarna op 6 november 1976 werd zij weduwe. Carolus overleed er op 93-jarige leeftijd.

Toen Fieneke in 1989 reeds 103 oud geworden was, ging het plots bergaf met haar. Gedurende twee volle dagen lag zij in coma, door haar slecht functionerende nieren. Iedereen was van oordeel, dat dit haar einde zou betekenen. Toen ze opeens haar ogen opende werd zij terug beter.

Artikel met referentie: HVDo
Collectie Leondyme
Fieneke, die een fervent supporter van de Rode Duivels was en zelden een voetbalwedstrijd mistte, genoot tezelfdertijd van een-verplicht op doktersverzoek-druppeltje "Elexir d'Anvers". Ook de verjaardagsshow van Walter Capiau genoot haar volle aandacht. Ondertussen woonde ze bij haar jongste ongehuwde dochter Jeanne in, gelegen langsheen de Brandmolenstraat. Verder kon zij ook op de steun rekenen van twee ongetrouwde zonen.

Bij de viering van haar 105de verjaardag, was de familie De Beuckelaer*, die de producenten waren van haar Elixir op haar jubelfeest aanwezig. Burgemeester Maria Dams overhandigde in naam van het koningspaar een portret en van de parochie een mooie tinnen schotel waarop haar naam en geboortedatum in vermeld stond.

Bidprentje Maria Josephina Vranckx
Collectie Leondyme
Daarenboven volgden dan nog de vele bloemen, fruitmanden en felicitaties. Schepen Achiel Luyten verwoorde in zijn toespraak: " Fieneke is voor ons de ambassadrice van de parochie. Daaraan toevoegend, haar wortelvastheid, optimisme, het matig eten en drinken, zonder zorgen gaan slapen met inbegrip van haar druppeltje, maar vooral haar geloofsovertuiging en vastberadenheid, dat haar eeuwig jong hield".

Maria Josephina, die ondervond, dat haar gehoor stilletjes aan wegviel,  overleed er in haar vertrouwde omgeving op 25 mei 1991 en werd 105 jaar, 1 maand, 2 weken en 5 dagen oud. Link

* Buiten de familie De Beuckelaer hadden nog zestig andere sympathisanten hun medewerking en steun verleend.

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be



Geen opmerkingen: