dinsdag 18 december 2018

Irma Verbrugghe (1884-1990), de 105-jarige van Desselgem



Irma Verbrugghe 1884-1990
Collectie Leondyme
Irma Verbrugghe, werd op 8 december 1884 te Ooigem geboren. Als gewezen herbergierster stond zij eerst van thuis uit in "De Pelikaan". Na haar huwelijk in 1904 met de Desselgemse metser Alfons Seynaeve, werd zij zelfstandig herbergierster van "Den Tuba" in de Liebaertstraat.

Artikel met
referentie: D.D
Dit zou ze tot omstreeks 1960 lang blijven doen. Ondertussen, was Irma al tien jaar lang weduwe.De activiteiten, die rondom haar gebeurden bleef Irma nauwgezet opvolgen.

Dit had te maken doordat haar vader destijds een vlasser was en zij het gebeuren daarvan verder op de vlasmarkt van naderbij bleef opvolgen.

Ondanks het feit, dat Irma, een leven van hard labeur heeft gekend, was een slechte klant voor de dokters. Dit was niet het geval voor de brouwers van weleer. Blijkbaar werd er nogal wat afgetapt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog vloeide het gerstenat voor de vele vluchtenden als voor de soldaten.

Irma op 104-jarige leeftijd
Artikel zonder referentie
Na haar uitbating, bleef Irma zelfstandig verder wonen in een achterhuisje van haar vroegere herberg "Den Tuba". Zelf dronk zij graag een biertje, een wijntje of een  druppeltje.

Toen Irma in de feestzaal "Damberd" op 9 december 1989 als 105-jarige gevierd werd, was de voorzitter van het toenmalig feestcomité er niet meer bij. Georges Meerschman was destijds de organisator van het groots eeuwfeest van Irma.
Bidprentje Irma Verbrugghe
Collectie Leondyme

Irma, die steeds positief en levenslustig was ingesteld,  overleed er te Desselgem op 9 september 1990 en werd 105 jaar, 9 maanden en 1 dag oud.



105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: