dinsdag 11 december 2018

Theresia Van Geldorp (1801-1905), de 103-jarige van Melsele


Theresia Van Geldorp
gevierd voor haar hoeve
Collectie Leondyme
Theresia Van Geldorp, werd er te Melsele (Waas) op 28 mei 1801 geboren. Zij, was de dochter van Franciscus en van Judoca Francisca Meert. Link  Theresia, trad nooit in het huwelijk en bleef steeds thuis inwonen. Op 2 juni 1904, werd Theresia als 103-jarige gevierd. Zij, was toen de oudste vrouw van het Land van Waas, maar ook van België.

Artikel uit Den denderbode van
9 juni 1904 - collectie Leondyme
Ondanks haar hoge leeftijd, wandelde zij nog dagelijks in de nabijheid van haar ouderlijke woning en beschikte over een uitstekend geestesvermogen. 

Theresia, weigerde op die bewuste dag, om de hofstede van haar familie beschermers niet te verlaten.


De gemeente zelf stelde dan alles in het werk, om het voor hun oudste inwoner het zo aangenaam mogelijk te maken. Tegen de haag van haar hoeve, had men een verhoog gemaakt, waar ze geëerd werd.


Postkaartfoto uitgeven
n.a.v. haar overlijden

Buiten de gemeentelijke erkenningen en giften, werden er door Z.M. Koning Leopold II, Z.K.H. Prins Albrecht, de Graaf van Vlaanderen, Graaf de Bergeryck en Henri Mertens als Senators, volksvertegenwoordiger Alexandre de Browne... milde giften toegestuurd.

Theresia, die nooit de ouderlijke hofstede had verlaten en er steeds had blijven inwonen bij de nazaten en afstammelingen van haar ouders, overleed er op 26 februari 1905. Gedurende haar hele leven lang was zij er trouw en stond steeds ten dienste voor hen. Zij, werd 103 jaar, 8 maanden, 4 weken en 1 dag oud. 





Raadpleegbare bronnen:

De Schelde van 28 mei 1904
Den denderbode van 9 juni 1904

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be














Geen opmerkingen: