zaterdag 8 december 2018

Helena Molemans (1879-1984) de 105-jarige van Neerpelt

Helena Molemans
1879-1984
Collectie Leondyme
Molemans Helena, werd als jongste in een boerengezin van twaalf kinderen op 9 februari 1879 thuis te Neerpelt geboren. Vijf kinderen zouden héél vroeg overlijden. Toen haar moeder op 60-jarige leeftijd in 1900 overleed, bleef haar vader bij zijn jongste dochter wonen.

Molemans Helena
werd 100 jaar oud
Voor Lena braken er harde tijden aan. Reeds op zeer jonge leeftijd moest er in het huishouden mee geholpen worden. Daarenboven diende zij mee in te staan voor het verzorgen van de koeien.

Haar schoolse jeugdjaren bracht zij eerst door in het klooster van de zusters Norbertinessen en vervolgens bij de Kruiszusters, om zich uiteindelijk in Hasselt het beroep van hoedenmaaktster aan te leren.

Uit haar huwelijk met de uit Nederland afkomstige Leonardus Goldschmitz (1878-1958), dat op 12 september 1907 voltrokken werd, werden er zes kinderen geboren. Twee daarvan overleden vroegtijdig.

Helena 102 jaar
Helena, die als Lena werd aangesproken, stond bekend als een gedreven en ervaren mutsenplooister en bovendien als een volleerd hoedenmaakster. Strijken kon ze als geen ander, want al het kerklinnen moest haar handen passeren. Zelfs voor de behoede burgerij streek zij nog de kragen en hemden en dit tot aan haar 95ste levensjaar.

Kort nadat Helena haar gouden huwelijksverjaardag gevierd had in 1957, overleed haar man op bijna tachtigjarige leeftijd. Zij, bleef alleen verder wonen in haar klein huisje tot wanneer zij ten val kwam in 1973. Pas nadat zij het ziekenhuis na tien dagen van opname had mogen verlaten, stemde zij in om naar een rusthuis  Sint-Jozef van Neerpelt te vertrekken. Lena was toen al de kaap van 95 jaar gepasseerd!
Helena gevierd
als 105-jarige

Lena had graag bezoek en wanneer zij als honderdjarige gevierd werd, kwamen honderden Neelpeltenaren steevast haar gelukwensen. Van het bezoek werd Lena er niet moe van, want zij genoot ervan volle teugen. Op de vele vragen, die zij te verwerken kreeg, beantwoordde zij ze. Ook  als men aan haar vroeg welk haar mooiste dag ooit geweest was, antwoordde zij na een tijdje van stilzwijgen het volgende:

"...och er waren zovele dingen, maar om er toch maar eentje op te noemen, was mijn trouwdag. Ik had een heel goede man, die een harde werker, uitermate bezorgd en geen verkwister was. Steeds denk ik nog aan hem wanneer ik het slapen niet kan vatten. Verder denk ik nog steeds aan hem, hoe het geweest zou zijn als we nog tezamen moesten zijn".

Bidprentje Helena Molemans
Collectie Leondyme
De twinkeling in haar ogen spraken voor zich. Helena, die ook lange tijd als meewerkend lid in zowel de K.A.V. en de gepensioneerdenbond actief geweest was, overleed er als oudste Limburgse te Neerpelt op 1 april 1984 en werd 105 jaar, 1 maand, 3 weken en 2 dagen oud. LinkLink

Raadpleegbare bronnen:

Krantenartikels op datum van 13 februari 1879 en 9 februari 1984

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: