maandag 31 december 2018

Rosalia De Neve (1809-1910), de 101-jarige van Knesselare


Rosalia De Neve gevier
als honderdjarige
Collectie Leondyme
Rosalia De Neve, werd op 9 maart 1809 te Knesselare geboren. Zij, was gehuwd met Martinus De Muynck. Hij, overleed er wanneer Rosalia 42 jaar oud geworden was. Rosalia, trad kort daarna voor een tweede maal met een zekere Sergeant in het huwelijk, die haar meer afbeulde dan graag zag.

Wat ze eigenlijk samen met haar kinderen zoal bij deze man had afgezien tart alle verbeelding. Om er wat op te noemen, het volgende: "...hij sneed zelf het brood, smeerde ze dik en hield niets over voor Rozeken en haar kinderen". Als Rozeken, dan eens ziek werd, zag haar norse vent helemaal niet om, en zei tegen haar: "... dat ze maar moest creperen".

Brugsch Handelsblad
27 maart 1909
Collectie Leondyme
Hoewel het voor haar zware tijden waren leefde zij verder onder de tirannie van haar emotieloze vent totdat zij beiden op een dag aardappelen dienden te rooien. Rozeken moet een sterke vrouw geweest zijn, want zij deed het mannenwerk.

Een anekdote: "...samen rooiden ze destijds de aardappels op het veld. Sergeant stak de kar terwijl Rozeken ze opraapte. Het waren zon'n zware aardappels, dat Rozeke ze niet vlug genoeg kon oprapen en de rollen omdraaide.Gevolg was, dat zij het mannenwerk deed totdat haar vent erbij neerviel". Buiten al de miserie, die ze ondertussen ondergaan had, heeft ze toch eens met hem kunnen lachen. Dit was voor haar de mooiste dag van haar leven. Bovendien had zij er maar vijf jaar mee geleefd.

Maar erger was, dat tijdens de jaren 1860 de kroep uitbrak en vijf van haar kinderen moest afgeven waaronder een 15-jarige zoon. Niemand had toen ooit gedacht, dat zij de eeuwgrens zou halen.

Als honderdjarige woonde ze in de Geuzenstraat (Zevecote), bij haar jongste en enige overgebleven zoon Jan, samen met zijn vrouw en hun twee dochters, zodat zij niets tekort kwam. Het was in het huisje, dat haar vader zelf ooit had neer gezet omstreeks begin de jaren 1820.

Ze vierde tijdens de koude maartse buien en in volle gezondheid haar honderdste verjaardag. Onder de tonen van de Brabançonne werd Rozeke verwelkomd door de burgerlijke overheden. Burgemeester August De Jaegher (1846-1909), had zich noodgedwongen moeten verontschuldigen wegens ziekte.

Bidprentje Rosalia De Neve
Collectie Leondyme
De graag geziene burgervader, die zelf dokter was, verbleef er te Parijs voor een heelkundige ingreep aan zijn tong en zou nog datzelfde jaar overlijden. Schepen Vande Kerckhove en eerste schepen Sylvère Achiel Rodts (1853-1927) als dienstdoend burgemeester, deden hun opwachting.

Na de H.Mis, waarbij de kerk immers propvol zat, werd daarna een heuse folkloristische stoet op gang getrokken. In een rijtuig zat Rozeke tussen haar zoon en schoondochter omringd door talrijke genootschappen en verenigingen, waaronder een groep Pruisische kanonniers. Haar jubelfeest werd met een vuurwerk afgesloten.

Rosalia, die meer dan twintig jaar borstkanker heeft gehad en  reeds voordien een oog verloren had, overleed er te Knesselare op 18 augustus 1910 en werd 101 jaar, 5 maanden, 1 week en 1 dag oud.


Raadpleegbare bronnen:

Gazette van Brugge van 16 maart 1908 link
Gazette van Brugge van 10 maart 1909 link
Gazette van Brugge van 24 maart 1909 link
Brugsch Handelsblad van 27 maart 1909
Het Weekblad, Maldeghem zondag 21 maart 1909 link
't Getrouwe Maldeghem, zondag 28 maart 1909 link

Zie Knesselaars Nieuws van dhr. Jan Van De Casteele

Drie keer een panne volk van 1 februari 2017  link
De burgemeester die urine dronk van 16 maart 2017 
De Opmars van de brouwers en de liberalen van 25 juli 2018

Met dank aan dhr. Peter Laroy voor zijn informatieve bijdrage

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: