maandag 17 december 2018

Ridder Albert de Selliers de Moranville (1884-1990), de 105-jarige ordonnansofficier uit Elsene



De 23-jarige Albert
de Selliers de Moranville
als knappe ordonnansofficier.
Hij, werd door koning
Leopold II benoemd omdat
hij een zeer goed ruiter was
Foto: ABC
Ridder Albert Léopold Antoine Ghislain de Selliers de Moranville, werd op 7 oktober 1884 te Sint-Gilles-Brussel geboren. Hij, was de zesde telg in het gezin van acht kinderen van Antonin Maurice Léonard de Selliers de Moranville (1852-1945) en van Octavie Henriette Joséphine Hector (1854-1898).

Blik reportage ook
met gele achtergrond
Zijn vader was stafchef in het leger en bekleedde, na de Koning, de hoogste militaire functie van het Land. De familietraditie werd immers in stand gehouden samen met zijn drie broers, die ook een succesvolle militaire loopbaan wisten te vervolledigen.

In 1907 stond Albert de Selliers de Moranville als jong officier al bekend als een uitstekende ruiter en werd tijdens een dressuurwedstrijd gade geslagen door koning Leopold II.

Gevolg daarvan was, dat hij op drieëndertigjarige leeftijd in dienst werd genomen. Hij, was er tevens de jongste van de vijf in dienst zijnde ordonnansofficieren en groot van gestalte.

De koning zelf was 1.95m groot en had iemand nodig waarop hij kon steunen, bij wijze van grap. Als ordonnansofficier moest men steeds in de nabijheid van de koning vertoeven met een notitieboekje bij de hand. Dit, om er voor te zorgen, dat  zijn voortdurende notities diende genoteerd te worden.
Blik reportage

Albert de Selliers de Moranville was een oud-strijder en kolonel uit beide Wereldoorlogen en werd daarvoor met talrijke militaire eretekens onderscheiden. Niet alleen de Belgische, maar ook van de Britse en de Amerikaanse overheden.

Uit zijn eerste huwelijk, met Marie "Valérie" de Laminne de Bex (1887-1977),dat op 5 oktober 1908 te Verlaine werd voltrokken werden volgende kinderen geboren: Charles, (1910-1998), Ernest Marie Jules, (1911-1964), Marthe Marie Octavie Ghislaine, (1914-1977) en Philippe (1915-1958).

Als weduwnaar woonde Albert de Selliers de Moranville alleen in zijn appartement. In 1980 werd op door de Belgische barones Allard aan Françoise Ayerstan gevraagd om voor gedurende drie maanden in dienst te gaan bij ridder Albert de Selliers de Morantville. Françoise Ayerstan  Garmandia (°1932), die van Baskische afkomst was, was tijdens de zestiger jaren in dienst getreden als gezelschapsdame van barones Allard. Vandaar haar verzoek, om voor de toen reeds 96-jarige ridder gezelschap te houden.

Meermaals bezocht koning Boudewijn
ridder Albert de Selliers de Moranville
als hij ziek was - Foto: ABC
Ridder Albert de Seliers
de Moranville treed in het
huwelijk met de Spaanse
Françoise Ayerstan Garmandia
Collectie Leondyme
Doch na deze drie maanden, wilde de ridder haar niet meer laten gaan en vroeg hij haar ten huwelijk. Op 5 oktober 1988 en op twee dagen na de leeftijd van 104 jaar bereikt hebben, trad de gewezen reserve-kolonel met haar te Elsene in het huwelijk, waar hij sinds 1935 woonachtig was. Onnodig te melden, dat dit huwelijk met zijn 52-jarige Spaanse gouvernante het nieuws haalde.

Ondanks, dat hun huwelijk in intieme kring werd gevierd, maakten Koning Boudewijn en koningin Fabiola hun oprechte gelukwensen over aan hen. Wetende, dat koning Boudewijn meermaals incognito op bezoek kwam bij gewezen ordonnansofficier.

Van zijn vier kinderen, waren zijn drie dochter immers overleden en kwamen de kleinkinderen veelvuldig op bezoek bij hun grootvader,die ze dan ook meer dan verwende. Alleen met zijn oudste zoon boterde het niet echt. Hij, aanvaardde het tweede huwelijk van zijn vader niet en had evenwel vruchteloos geprobeerd via een advocaat, om het huwelijk nietig te verklaren. Zelfs drie maanden na hun huwelijk probeerde hij hun toegang te verbieden tot hun appartement.
Collectie Leondyme

Het Laatste Nieuws
van 12 januari 1990
Ridder de Selliers de Moranville, die jarenlang de koning ter zijde stond, door vijf continenten had gereisd, zowel burgerlijk als militair carrière had gemaakt, meerdere beroepen had uitgeoefend van plantagebezitter tot veefokker, verschillende instellingen in het leven riep, waaronder het Museum van de Dynastie, waar hij, zo trots op was, overleed er te Elsene op 8 januari 1990 en werd 105 jaar, 3 weken en 1 dag oud. Link

De begrafenisplechtigheid, was voor zijn weduwe een droevige uitvaart. Een blijvende familievete tussen zijn zoon en zijn stiefmoeder maakte eerder een pijnlijke indruk. Terwijl zijn zoon en kleinkinderen reeds in de kerk zaten, begeleidde zijn weduwe de lijkkist tot in de kerk en nam plaats in het koor.
Alleen de echtgenote van de 105-jarige
ridder Albert de Selliers de Moranville
vergezelde de lijkwagen
Blik reportage

Niemand kwam de dame groeten. Zij, die niet alleen gedurende 20 jaar lang de zorgen op haar had genomen, maar ook hem van een ernstige ziekte op basis van kruiden had weten te genezen. Françoise Ayerstan  Garmandia, vluchtte al wenend de kerk uit.



Raadpleegbare bronnen:

Le Soir, link
Belgische eeuwelingen - blog Sonuwe
Het Laatste Nieuws van 12 januari 1990
Blik reportage n.a.v. een gepland bezoek
Blik reportage n.a.v. uitvaartplechtigheid van januari 1990
Een tijdschrift artikel met als referenties: "teksten van Josiane Vandy en foto's van ABC

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be


Geen opmerkingen: