vrijdag 21 december 2018

Constantia Theresia Priem (1779-1879), de honderdjarige van Brugge


Gazette van Brugge
2 april 1879
Constantia Theresia Priem, werd op 1 april 1779 te Kortrijk geboren. Zij, was de dochter van Joannes Xaverius Priem en van Maria Catharina Dusein. Constantia, trad op 1 december 1826 te Brugge in het huwelijk link met barbier Joannes Jacobus Mares (1787-1827), die van Moere afkomstig was, maar in de Smedestraat woonde. Hij was de zoon van Hinderyk Mares en van Theresia Vermeesch.

Het echtpaar vestigden zich in de Smedestraat Dn°5 van West-Brugge. Amper drie maanden na hun huwelijk, overleed haar man op 26 februari 1827 link.

Constantia, bleef er in de Smedestraat wonen en werd er ook als honderdjarige gevierd. Wanneer de toenmalige provinciegouverneur van West-Vlaanderen Théodore Heyvaert (1834-1907) zijn intrede deed, toonde de bevolking meer genegenheid voor de honderdjarige dan voor hem, want er was weinig volk. Ook het koningspaar woonde het muziekfestival bij, ter ere van de honderdjarige.
Overlijdensakte Constantia Priem
Stadsarchief van Brugge

Hoewel er heel wat voorbereid werd, om het voor de jubilaresse zo aantrekkelijk mogelijk te maken viel dit enigszins tegen. Constantia mocht weliswaar aan de ontbijttafel  ten huize van dismeester en brouwer Van der Hofstadt aanschuiven, terwijl de leden van het feestcomité samen kwamen op het banket. Men had eigenlijk veel liever gezien, dat Constantia ook aan deze feestdis mee aanschoof.

Constantia Theresia, die arm was heeft niet lang kunnen nagenieten, want zij overleed er op 22 augustus 1879. Zij, werd 100 jaar, 4 maanden en 3 weken  oud link.


Raadpleegbare bronnen:

Stadsarchief van Brugge
Rijksarchief van Brugge
De Werkman van 4 april 1879
Gazet van Brugge van 2 april 1879 link

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: