vrijdag 14 december 2018

Ursula Van De Velde (1805-1906), de 101-jarige van Moerbeke-Waas


Ursula Van De Velde als
100-jarige gevierd
Collectie Leondyme
Van De Velde Ursula, werd in het weversgezin van Pieter Jan en Petronella De Pauw, op 1 januari 1805 te Wachtebeke geboren. Nog geen 2 jaar oud stormden de Franse revolutionairen Wachtebeke binnen en vernielden met hun sabels alles wat ze op hun wegen tegenkwamen. Ruiten, vensters en ook het weefgetouw van haar vader werd er vernield.
Den denderbode van
8 januari 1905

Door de schrik, liepen de bevolking naar alle uithoeken van Wachtebeke uiteen. De moeder van Ursula, nam Ursula op haar rug en vluchtte in de sneeuw weg. Na deze beroerde periode ging zij als 6-jarige met haar ouders naar Moerbeke wonen. Daar zou Ursula blijven wonen.

Ursula, moest reeds op zeer jonge leeftijd bij een boer uit werken in het polderlandschap van Cadzand. Ooit was zij getuige geweest van een geseling en foltering van een onschuldige Hollandse soldaat, die op de Markt van IJzendijke aan een arduinen pilaar vastgebonden was. Zijn sergeant in kwestie, had daartoe het bevel gegeven, maar er bleek bedrog in het spel en hij werd zelf dubbel en hard gegeseld. Ursula, die toen 25 jaar oud was kon dit niet meer aanzien en liep onder het kanongebulder  weg .

Den denderbode
van 1 januari 1905
Den denderbode
van 1 januari 1905
Enige tijd nadien, kreeg zij het huwelijksaanzoek van een oud-soldaat, die tijdens de gevechten gewond was geweest en er warmpjes inzat. Ondanks het feit, dat hij gefortuneerd was, weigerde haar moeder, om haar aan hem uit te huwelijken. Op 35-jarige leeftijd, trad Ursula in het huwelijk met Augustinus Van Kersschaver, maar werd na acht jaar nadien weduwe met twee kleine zonen.

Het waren voor haar harde tijden. Ze herinnert zich nog hoe zij tijdens de jaren 1847-1849 met  haar zuster en kruiwagen naar Kieldrecht trok, om mosselen te gaan plukken. Waren het geen mosselen, dan trok men naar Boechout-Zeehaven voor de kreukels en garnalen. Dit gebeurde alles te voet.

Toen zij op 2 januari 1905 als honderdjarige in haar wijk gevierd werd, hadden de inwoners haar huisje mooi versierd. Haar 70-jarige ongehuwde zoon woonde er nog steeds bij zijn moeder, terwijl haar andere zoon met vrouw en zijn drie kinderen richting Argentinië waren vertrokken. Deze zoon en zijn vrouw overleden er daar.
Bidprentje
Ursula Van De Velde
Collectie leondyme

Van eerste schepen Hellebuyck werd in naam van het gemeentebestuur een spaarboekje overhandigd aan haar, met daarop 100 oude Belgische Franken en nog eens hetzelfde bedrag van Z.M. koning Leopold II. Deze bedragen mochten door haar naar believen gespendeerd worden en bij uitputting ervan zou men het terug aanvullen. Dit alsnog volgens de eerste schepen.

Ursula, overleed er te Moerbeke-Waas op 11 april 1906 en werd 101 jaar, 3 maanden, 1 week en 4 dagen oud.

Raadpleegbare bronnen:

Den denderbode van 1 en 8 januari 1905

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

1 opmerking:

Tineke zei

Dag mijnheer De Mey. Wij zijn medewerkers vd heelkundige kring De Vierschaar uit Wachtebeke. Wij zijn van plan een kort artikel te publiceren over Ursula. De krantenartikels hebben wij maar u hebt veel meer info èn foto’s. Mogen we hier van gebruik maken? Uiteraard met vermelding van uw naam als bron.
Kan u iets laten weten aub?
Alvast bedankt
Vriendelijke groeten
Martine en Edd
Van Acker-De Smedt
Wachtebeke