vrijdag 11 januari 2019

Aline Jamart 1884-1992, de 107-jarige van Borgloon

Aline Jamart op de leeftijd van
106 jaar - foto via R. Schreurs
Jamart Aline, werd als laatste en allerjongste dochter in een gezin van negen kinderen op 3 september 1884 in de Grootloonstraat (vroegere Kerkstraat) te Grootloon geboren. Zij, was de zesde dochter van François Antoine Jamart (1847-1903) en van Marie Anne Claes (1846-1900) en had nog drie broers.Link

Zij, ging als klein meisje naar de kleuterschool bij de Zusters Nieuwland-Borgloon en haar lager onderwijs voldeed zij in de Ecole Communale te Ans.
Aline, op 100-jarige leeftijd
Artikel zonder referentie

Vanaf 1898, ging de 15-jarige Aline werken op de boerderij van haar ouders, waar zij de zorg had over de varkens en het melken van de koeien. Bovendien moest ze nog bijspringen in het huishouden en zorgen, dat wanneer de werkmannen van het veld kwamen ze botermelk en spek voorgeschoteld kregen. Het was hard werken, want iedere morgen om vijf uur opstaan en tijdens de zomer nog vroeger.

Op 8 januari 1907 trad zij in het huwelijk met Joseph Meekers (1885-1930) en gingen in Borgloon wonen. Samen met de broer van haar man runden zij er een siroopfabriek. Het echtpaar kreeg vier kinderen.

Folkloristische optocht n.a.v.
haar 105de verjaardag
HBVL 30 augustus 1989
Drie jaar na het overlijden van haar eerste echtgenoot, trad Aline op 24 juli 1933 opnieuw in het huwelijk met Joseph Goffin (1886-1954). Dit huwelijk bleef kinderloos. Samen met haar tweede echtgenoot dreven zij er handel van Gorsac-producten in de Stationstraat nr.63

Nadat Aline voor een tweede maal weduwe geworden was, ging ze in 1954 bij een dochter inwonen, die te Sint-Kwintens-Lennik woonachtig was en vervolgens in de jaren zeventig bij een andere dochter in Overijse. Op bijna 94-jarige leeftijd, nam Aline op 22 april 1977 haar intrek in het OCMW-rusthuis van Borgloon. daar kreeg ze wekelijks het bezoek van haar zoon Fernand (1914-1990).

Aline 106 jaar
HNB 3 september 1990
Toen Aline honderd jaar oud geworden was, wist te vertellen, dat er vakantie destijds geen sprake was, maar dat ze wel graag danste. Tijdens de kermis was het een gewoonte, dat er in de herbergen steevast gedanst werd. Heel wat volk zakte er toen af wanneer er een bal werd ingericht. De enige persoon, die toen op vakantie ging was burgemeester Frans Hubo (1867-1930) link, die naar de Belgische kust trok. Het was ook het gespreksonderwerp van toen, alsof het naar het einde van de wereld was, waar de burgemeester naar toe trok.

Haar eerste viering als honderdjarige ging te Borgloon niet onopgemerkt voorbij. Met heel wat trompetgeschal werd de bevolking op de hoogte gebracht en werden alle registers opengetrokken. Het werd voor haar een daverend volksfeest, dat begon met een Eucharistieviering in de Sint-Odulfuskerk, gevolgd door een officiële hulde in het rust-en verzorgingstehuis. Aansluitend toespraken van burgemeester Jean-Marie Martin en OCMW-voorzitter Guy Deckers (1943-2017) met daarna een receptie. In de namiddag volgde dan een folkloristische stoet waarin het leven van de jubilaris werd uitgebeeld.

Oudste inwoner van Borgloon
is niet meer- HLN 7 april 1992
Niemand zou natuurlijk gedacht hebben, dat kranige Alineke nog meermaals als eeuwelinge gevierd zou worden. Maar dit deed geen afbreuk aan de navolgende feestvieringen. Als ze 105 jaar oud geworden was, waren er nog twee van haar vier kinderen, Ferdinand en Alice (°1923) in leven.

Zij, hadden de eer om in naam van hun moeder talrijke geschenken in ontvangst te nemen, nadat burgemeester Leo Wathion (1927-2017) link een huldewoord gericht had aan de aanwezigen. In naam van het Koninklijk Hof, gouverneur Harry Vandermeulen (°1928) en het stadsbestuur werden drie mooie geschenken aangeboden. OCMW-voorzitter Willy Roelands, die zich tot de kinderen van Aline had gericht, sprak:"... dat hij fier was op de oudste inwoner van Borgloon, die de provincie in ons midden had".

Bidprentje Aline Jamart
Aline, overleed er in het OCMW-rusthuis van Borgloon op 3 april 1992. Haar gezondheid was er de laatste weken enorm op achteruit gegaan, dat een ziekenhuisopname nodig was. Niemand in het rusthuis had durven denken, dat zij zo plots het tijdelijke met het eeuwige zou verwisselen. Haar overlijden kwam dan ook hard aan voor het OCMW-personeel van het Loonse rusthuis, waar zij sinds 1977 op handen werd gedragen. Aline  werd 107 jaar en 8 maanden oud.

Raadpleegbare bronnen:

Het Laatste Nieuws van 7 april 1992
Het Nieuwsblad van 3 september 1990 en 26 april 1992
Het Belang van Limburg van 1989, 1990, 3 september 1991, 28&29 december 1991

107-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

2 opmerkingen:

Jo Rubens zei

Ik ben de kliendichter van Aline Jamart. Een kleine rechtzetting. Toen Aline naar Overijse verhuisde was dat met de dochter waar ze ook in Sint-Kwintens-Lennik woonde (Alice Meekers). Ik ben mede door mijn grootmoeder opgevoed.
Ik heb geen weet van vier kinderen van Aline. Fernand, Louis en Alice, mijn moeder. Ik heb nooit wat gehoord over een vierde kind. Weet u daar meer over? Misschien jong gestorven?

Noel De Mey zei

Beste Jo,

Meerdere krantenberichten schrijven, dat Aline vier kinderen had uit haar huwelijk met Joseph Meekers (vroegtijdig overleden). Een artikel van een krant met onbekende referentie staat verwerkt op mijn blog. Een andere bron (Het Nieuwsblad van 06-04-1992) schrijft dit ook. Haar rouwbrief vermeld idd. maar drie kinderen. Toch kan het perfect mogelijk zijn, dat er een vierde kindje werd geboren, maar kort na de geboorte overleed. Over het algemeen werd er door de jaren heen daarover niet meer over gesproken. Misschien eens de geboorte- en overlijdensregisters raadplegen binnen de gemeente.

Bedankt voor uw reactie.