woensdag 16 januari 2019

Albertine Moerman 1888-1993, de 105-jarige van Wakken

Het Nieuwsblad van
12 februari 1991
Moerman Albertine, werd als jongste in een gezin van elf kinderen van Charles-Louis Moerman en van Eugenie Devos op 12 februari 1888 te Anzegem geboren. Opgroeien deed zij in de harde en arme wereld van de 19de eeuw. Als jong meisje was zij eerst als naaister en daarna als dienstbode werkzaam.

Op 11 januari 1911 trad zij te Anzegem in het huwelijk met Adolf-Oscar Vandendorpe (1885-1967), die een bakker was link.  De langdurige beslommeringen reeds kennende bleef Albertine  verder werken in de bakkerswinkel.

Nog datzelfde jaar op 14 oktober werd hun enige zoon Jules-Camiel geboren link. Wanneer op korte haar zoon overleed, ontfermde zij zich over haar twee kleinkinderen, die ouderloos geworden waren. Zij voedde hen liefdevol op en met enige gestrengheid. Fier was ze, toen een van haar kleinkinderen, hoogleraar werd aan een Amerikaanse universiteit.

Na het overlijden van haar man in 1967, bleef Albertine in Anzegem verder wonen tot aan de leeftijd van 81 jaar. Daarna ging ze in Ingooigem bij haar dochter Mariette gedurende 13 jaar inwonen, die de dagen van haar moeder opgevrolijkte. In 1982 nam zij dan haar intrek in het Wakkense rusthuis en klaagde nooit over de ongemakken die zij met het ouder worden ondervond.

Bidprentje Albertine Moerman
Collectie Leondyme
Haar honderdjarige vieringen gebeurde steeds in beperkte familiekring, die voorafgegaan werden door een H.Mis gevolgd door een aangeboden receptie van het gemeentebestuur, waarbij  de gelukwensen en geschenken niet ontbraken.

Albertine, die nooit een kwaad woord over andere medemensen zei,  overleed er in het rustoord O.L.Vrouw van Lourdes te Wakken op 16 april 1993. Zij, werd 105 jaar, 2 maanden en 4 dagen oud.

Raadpleegbare bronnen:

Rijksarchief van Brugge link
Het Nieuwsblad van 12 februari 1991

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: