zaterdag 12 januari 2019

Melania Van Rompaey 1883-1992, de 108-jarige van Putte

Melania Van Rompaey op
105-jarige leeftijd
Collectie Leondyme
Van Rompaey Melania (eigenlijk Maria Veronica), werd in een landbouwersgezin van negen kinderen op 4 november 1883 in de Bredestraat te Putte geboren. Zij, was de dochter van Joannes Van Rompaey (1846-1933) en van Rosalia De Swert (1845-1922). Link, link

De 105-jarige Melle in
 haar woning, die ze
samen met haar dochter
en kleindochter deelt
Artikel zonder referentie
Enkele maanden na haar geboorte verhuisde het gezin naar de Stompaertshoek. Daar zou Melania geheel haar leven blijven wonen. Haar vader werd in de volksmond Jan Flik genaamd, welke deze naam op zijn dochter overging.

Op vijfjarige leeftijd ging de kleine Melle Flik naar papsschool. Hoewel zij niet tot de slimste behoorde, had zij een enorm bijzonder geheugen en opmerkingsgeest. Haar schoolgaan duurde tot aan de leeftijd van elf jaar, om thuis verder voor de kinderen te passen.

De 106-jarige Melle in gesprek
met haar 86-jarige nicht
Artikel zonder referentie
Tijdens de Eerste Wereldoorlog had Melle ooit twee Belgische soldaten verborgen in de schuur achter het hooi. Duitse soldaten kwamen haar verwittigen, dat ze haar verraden hadden en ze de soldaten diende vrij te laten.

Wanneer zij de eeuwgrens overschreden had, werd er in Putte steeds uitbundig gefeest. Dit ging zo ieder jaar door. Toen ze op 103-jarige leeftijd een lichte hartaanval kreeg, werd een pacemaker ingeplant, dat voor haar een verbetering weergaf. Enkele dagen na haar ingreep begon Melle opnieuw te zingen. Iets wat ze graag deed. Ook wanneer zij 105 jaar oud werd, ging er een heuse folkloristische stoet door de straten, waarbij maar liefst 38 groepen mee opstapten.

Melle kreeg het bezoek van haar nicht
Augretta Van Rompaey uit Amerika toen
ze 107 jaar oud geworden was
Gazet Van Antwerpen 1990
Hoewel Melanie ongehuwd bleef, had zij één dochter, Augusta Julia van Rompaey, die op 1 maart 1908 werd geboren, gehuwd was met Emiel Alfons Matheus Goossens (°1909). Zij, vierde er haar diamanten huwelijksjubileum toen haar moeder 105 jaar oud geworden was. Vermoedelijk komen dergelijke gebeurtenissen maar zelden voor.

Melania Van Rompaey
108 jaar oud
Ook toen Melle 106 jaar oud geworden was,hadden haar buren een feestje in elkaar gestoken in zaal "De Wildeman", waar Melle en haar familieleden de eregasten waren.

Het gemeentebestuur was er vertegenwoordigd met burgemeester Georges Jennen (°1929), de schepenen Suzanne Tielemans en Roger Janssens, die aan haar een mooie fruitkorf overhandigden. Verder volgden nog de talrijke andere geschenken van de vele sympathisanten.

De inmiddels overleden zanger
Johnny White en carabetière
Yvonne Verbeeck kwamen
Melania feliciteren n.a.v.
haar 108ste verjaardag.
Kleindochter Mady kijkt toe
Frappanter was nog, dat zij er nog de dans opende. Door haar 81-jarige dochter werd zij aangemaand, om het rustiger te houden. Melle zelf, was niet direct van plan weg te gaan en bleef er tot drie uur in de morgen. Het jaar daarop werd er opnieuw uitbundig gefeest en kreeg Melle bezoek uit het verre Amerika. Haar nicht Augretta Van Rompaey was samen met haar gepensioneerde legerzoon speciaal overgevlogen.

Putte verliest haar
oudste inwoonster
Wat men toen eerder onmogelijk achtte, gebeurde toch. Melle klom nog een trede hoger op de eeuwladder en werd 108 jaar oud. Wederom feest met de gebeurlijke officiële plichtplegingen.

Daarenboven mocht de 108-jarige Melle Flik persoonlijke felicitaties in ontvangst nemen van zanger Johnny White (1946-2014) en van cabaretière Yvonne Verbeeck (1913-2012).

Ondertussen had Melle nog datzelfde jaar in mei afscheid moeten nemen van haar 82-jarige dochter en werd zij zelf door een beroerte getroffen, wat een rolwagen noodzakelijk maakte.
Bidprentje Melania Van Rompaey
Collectie Leondyme

Melania, die vanwege een bronchitis in de kliniek van Mechelen verbleef, overleed er op 17 april 1992 en werd 108 jaar, 5 maanden, 1 week en 6 dagen oud. Link Zij, was de oudste inwoonster, die de gemeente Putte ooit gekend heeft en de tweede oudste van het Land.

Raadpleegbare bronnen:

Heemkring Putte, link
Het Nieuwsblad van 5 november 1990
De Streekkrant van 7 november 1991
Gazet van Antwerpen van november 1989, 13 september 1990,  21 april 1992

108-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: