Foto van Zuster Alberta op haar bidprentje |
Als jong kind vertoefde ze met haar zwakke gezondheid veel in het Altena-klooster, waar ze rust vond en terug op krachten kon komen. Daardoor kreeg ze meer en meer voeling en genegenheid voor de 'Zusters Dienstmaagden' van "Heilige Harten" van Kontich. Waarbij, zij stilletjes de wens uitte om tot deze Orde toe te treden. Als novice kwam zij in 1902 binnen en verbleef zij tot 1907 eerst in Antwerpen, waar de Orde daar ook een afdeling hadden. Daarna keerde Zuster Alberta voorgoed naar Kontich terug.
De wasserij Altena, waar zuster Alberta bijna haar leven lang heeft doorgebracht Blikreportage april-mei 1993 |
Ze kreeg er als taak om tijdens de werkuren toezicht te houden in de grote strijkruimte van hun wasserij. Daar werd met de grootste zorg de vele priestergewaden, linnen van het Koninklijk Hof en andere kostbare kledij optimaal bewerkt. Haar hard werken resulteerde uiteindelijk als leidinggevende van de Altenawasserij.
Blikreportage april-mei 1993 Jurgen Ritzen Foto's Luc Peeters |
Ook wanneer deze kinderen bezoekers over de vloer kregen, was het zij, die hen met alle vriendelijkheid ontving. Het Altena-klooster groeide er door de jaren heen uit tot een vermaard en gerespecteerd weeshuis, waarbij de hoofdbekommernissen toegespitst werden op de vele weesjes en ondergedoken Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Stadsnieuws Antwerpen 28 januari 1992 |
Zuster Alberta 110 jaar oud met medezuster Albertine Paula Struyve 1899-2001 Collectie Leondyme |
Gazet van Antwerpen van 1 februari 1993 |
Haar ultieme stille wens was, om ooit met wijlen Koning Boudewijn een ontmoeting gehad te hebben. Het gebruikelijke was, dat er steeds een bericht met geschenk toegestuurd werd van zodra iemand honderd jaar oud geworden was.
Wanneer Zuster Alberta 110 jaar oud geworden was, hoopte zij, dat de Vorst haar nog persoonlijk zou komen feliciteren, maar dit bleek jammer genoeg niet zo. Toch werd door de burgemeester Jef Van Linden (°1948) een speciaal geschenk van het koningspaar aan haar overhandigd, namelijk een mooie kristallen vaas van Val-St.-Lambert.
Frappant was ook, wanneer de dokter van de gemeente haar kwam feliciteren, zij hem niet kende, want zuster Alberta ze had hem nog nooit nodig gehad. Eenmaal zou zij een dokter nodig hebben en dit was in aanloop tot haar 111de verjaardag, toen zij door een longontsteking zwaar ziek werd, maar herstelde.
Artikel met referentie foto Meyers |
Bidprentje Maria Vansprengel Collectie leondyme |
Maria Vansprengel, overleed er te Kontich op 22 april 1993 en werd 111 jaar, 2 maanden, 3 weken en 2 dagen oud. Daarmee was zij ook de oudste inwoonster van de Benelux.
Raadpleegbare bronnen:
Artikel uit Straal van 1992
Het Volk van 4 februari 1993
Weekblad Blik van 27 april - 3 mei 1993
Het Nieuwsblad van 2 februari en 26 april 1993
Gazet van Antwerpen van 1 februari en 24 april 1993
111-jarigen
Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be
Homepage
Geen opmerkingen:
Een reactie posten