woensdag 16 januari 2019

Camillus Verheye 1886-1993, de 106-jarige van Ruiselede

Camillus Verheye-collectie Leondyme
Verheye Camillus, werd in een gezin van tien kinderen op 7 augustus 1886 te Tielt geboren. Nog op zeer jeugdige leeftijd verhuisden zijn ouders naar Ruiselede. Hij, was de zoon van Ivo Verheye (1858-1948) en van Emma Maria Wullaert (1859-1913) link.

Op 1 februari 1911 trad hij in het huwelijk met Alice Vandeputte en voedden samen negen kinderen op. Zijn beroepsloopbaan begon hij als biervoerder bij brouwer August De Sutter in Schuiferskapelle. Ook in een maalderij en in de Franse steenbakkerijen ging hij aan de slag.
Artikel zonder referentie

In 1920 waren zij woonachtig op de Tieltse Rijkegemkouter, één der oudste gehuchten van Tielt. Op deze plaats zou Camillus de uitbater zijn van het landelijke café de "Achtkante-Biesgat" tot in 1945.

Artikel met referenties:
Foto/med - TAR
Tijdens de Eerste Wereldoorlog dreef hij handel in kippen en konijnen, om er na de oorlog grotere dieren te verhandelen. Met zijn paard en kar trok hij de omgeving rond, om de varkens en biggen, bij de boeren aan te kopen.

Foto en tekst hieronder
Het Volk 17 juli 1993
Vervolgens werden deze verkocht op de markten van Roeselare, Deinze, Tielt, Eeklo, Aalter, Waregem en Brugge. Ook met de trein reide hij naar Sint-Truiden, om er drachtige zeugen te kopen. Overnachten deed hij dan dikwijls bij vrienden in Brussel. Een van die beste vrienden was namelijk, de wereldbekende jockey Remi Bals.

In 1957 overleed zijn echtgenote en ging kreeg hij, mocht hij van zijn dochter Paula, die in 1966 weduwe geworden was op haar verzorging rekenen. Wanneer hij in 1988 naar Ruiselede was teruggekeerd, ging hij bij haar inwonen. Mielke durfde nogal eens de tijd vergeten, waardoor hij lange dagen  en korte nachten maakte.

Tot op zijn 96ste jaar reed hij nog met zijn fiets, om er mensen te bezoeken in de nabije omgeving. Zijn honderdste verjaardag ging te Tielt niet onopgemerkt voorbij en werd in grote familiekring gevierd.

Bidprentje Camillus Verheye
Collectie Leondyme
Met de jaren voelde Camillus zijn krachten verzwakken. Toen hij 106 jaar oud geworden was, moest hij reeds het bed houden onder de zorgen van zijn dochter Paula. Hoewel zijn geheugen en geest goed bleef, voelde hij zijn energie meer en meer verdwijnen totdat zijn sterk hart het begaf.

Camillus, die een verstokte pijproker was en het roken enkele jaren eerder was gestopt, overleed er te Ruiselede op 16 juli 1993 en werd 106 jaar, 11 maanden, 1 week en 2 dagen oud.




106-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: