donderdag 10 januari 2019

Philomena De Clercq 1886-1992, de 106-jarige van Zottegem

Philomena De Clercq
gevierd als 104-jarige
Collectie Leondyme
De Clercq Philomena, werd op 6 februari 1886 te Erwetegem geboren. Zij, was de tweede dochter van landbouwer en kolenhandelaar Leo De Clercq (1835-1907) en Rosalie Van Mechelen (1856-1886).
Kerk van Erwetegem waar Philomena
werd gedoopt - collectie Leondyme

Tot aan haar twaalfde jaar liep de kleine Mina op haar klompen te voet naar school in Steenhuize. Daarna was het werken bij haar vader op de boerderij. Eventjes zou ze in Londerzeel als dienstmeid werkzaam zijn, maar kon haar draai daar niet in vinden en keerde terug naar het boerenleven.

Op 18 november 1914 trad zij met Petrus Dehenau
(1881-1961) in het huwelijk. Haar man werd als den "Tieten" aangesproken, die in eerste instantie als seizoenarbeider in Frankrijk actief was en in de winter op de mijnsite van Borinage verder zijn brood verdiende.

Na hun huwelijk vestigden ze zich als jonge boeren in het Gaverlandse Erwetegem waar ze in 1916 in de Potaardestraat een hoeve huurden. Ondertussen was zoon Albert in 1915 geboren en volgde Nestor in 1919.
Artikel uit de Gazet van Antwerpen
zonder datum - collectie Leondyme
Artikel met
referentie Geert VR
collectie Leondyme

Toch zou het duren tot de jaren '50, om de boerderij aan te kopen, die destijds zwaar beschadigd was door een hevige storm. Op de ruim 4 hectaren grond, werden er varkens en biggetjes gekweekt, waarmee ze in hun eigen levensonderhoud in stand konden houden. Gedurende 10 jaar lang spitte Tieten, 1 volle hectare met zijn spade om, die in 1961 op 80-jarige leeftijd overleed.

Mina, bleef nadat zij weduwe geworden was, verder werken. Zij, was al ruim de negentig jaar gepasseerd en hielp nog bij de boeren op het veld bij het kappen van de bieten. Voordien had haar zoon Nestor zijn moeder verboden, om nog in de boom te kruipen, waar ze noten naar beneden deed slaan.
Artikel uit De Beiaard
zonder datum
Collectie Leondyme

Ziek was ze nagenoeg nog nooit geweest, totdat ze in 1981 aan haar woning werd aangereden en een been-en bekkenbreuk opliep. Gevolg daarvan was, vijf maanden ziekenhuisverblijf en op 97-jarige leeftijd, moest Mina haar intrek nemen in het OCMW-rustoord "Ter Deinsbeke".

Ouderdomskwalen begonnen de kop op te steken. Mina haar zicht en gehoor begonnen achterwege te blijven. Hoewel het stappen wat moeilijker begon voor haar, gaf het verplegend personeel toch de raad, om iemand te roepen van zodra ze haar kamertje wenste te verlaten.
Bidprentje Philomena De Clercq
Collectie Leondyme

Philomena, die de eeuwenkroon zeven maal heeft kunnen opzetten, meermaals in de bloemetjes werd gezet door OCMW-voorzitter Hubert Van Wambeke(1929-2015) en het personeel, overleed er te Zottegem op 1 augustus 1992. 

Zij, werd 106 jaar, 5 maanden, 3 weken en 5 dagen oud. Link




106-jarigen

Raadpleegbare bronnen:

De Beiaard van 10 februari 1990
De Beiaard van augustus 1992
Gazet Van Antwerpen zonder referentiedatum
Foto: Copyright Rol-Action: Brusselsesteenweg 389, 9219 Gent

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage







Geen opmerkingen: