In de 'Avenir Belge' las men:
Het oudste dagblad dat in België gekend is, was opgesteld in het Vlaams te Antwerpen, en heette 'De Courante'. Het was een aankondigingsblad voor de koophandel, waardoor kooplieden van Antwerpen aan hun correspondenten van Venetië de namen van de schepen lieten kennen, die in hun haven aangekomen waren.
Graaf van Bucquoy aan het hoofd van 10.000 man overwint de Bohemen in Oostenrijk en maakt 2.000 gevangenen. Zes banieren, drie klaroenen en 2 stuks geschut behoorden tot zijn buit. 13 maart 1620 |
Daar Verhoeven een etser was van beroep, zette hij er dikwijls gravuren in van eigen hand, wat dan weer mooier oogde. Oorspronkelijk kwam het blad twee-tot driemaal uit per maand. Maar in zijn uitgavenummer van 1617 kondigde Verhoeven aan, dat zijn "Gazette" met een regelmaat van acht à negen dagen zou verschijnen.
Gazette Unversele van 14 januari 1621 Keizer Ferdinand door Abraham Verhoeven geëtst |
Rijk werd etser-drukker-uitgever Verhoeven er niet van. Er werd destijds maar 2 stuivers per nummer aangerekend, wat geenszins zijn kosten dekte. Het duurde niet lang of hij zat tot over zijn oren in de schuld. Daar hij zijn schuldeisers niet meer kon betalen, werd Verhoeven gerechtelijk gedagvaard en veroordeeld. Op zijn drukpers en bezittingen werd er beslag gelegd en kwam zijn "gazette" in het bezit van Willem Verdussen in 1637.
Gazette van Brugge woensdag 1 augustus 1883 |
Wat nu de oudste gazetten betrof in Oost-en West-Vlaanderen, die toen als twee oudste bestonden, waren naar alle waarschijnlijkheid de 'Gazette van Gent', die toen meer dan twee eeuwen geleefd had en de 'Gazette van Brugge', die in 1793 zijn eerste editie zag verschijnen en weldra 100 jaar zou bestaan.
Gazette van Brugge, zaterdag 16 februari 1884
Gazette Universele van 14-01-1621
Zondagsvriend 10 april 1932
© Sabam
Noël De Mey
Op de hoogte blijven? Abonneer je op mijn feed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten