Blij als zij waren met deze vondst, zette men zich rap aan het kuisen en aan het wassen. De klompjes scheidden zich van elkaar en men kon zien dat het om kleine ronde koperen geldstukken ging, ter grote van een frank. De stukken werden in azijn gelegd en nader onderzocht. Op sommige stukjes, waren de woorden te lezen: 'Gallienus, Salonia, C...Postumus.
De geschiedenis leert ons, dat omtrent het midden van de derde eeuw, de Roomse Keizer Gallienus, door zijn soldaten werd gedood te (Milanen) Milaan en dat zijn vrouw Salonia heette. Van Cassianus Postumus wist men dat hij een van de dertig tirannen was, die onderling elkaars gezag betwisten. In de derde eeuw verschillende malen verslagen werd door Gallienus en uiteindelijk door zijn eigen onderdanen werd gedood in het jaar 267. Het gevonden geld was dus van Romeinse oorsprong en zat daar al gedurende 1600 jaar.
De weide behoorde toe aan dhr. Herman uit Kortrijk. Deze heer had ongeveer vijf kilogram van deze munten in zijn bezit, waarvan enkele van deze stukken goed bewaard zijn gebleven, terwijl andere stukjes verbrijzelden of geheel werden door de tijd heen waren verpulverd. Het was in alle geval een mooie vondst voor de oudheidkunde.
GvB maandag 1 september 1884
Noël De Mey
© Sabam
Op de hoogte blijven? Abonneer je op mijn feed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten