zaterdag 13 oktober 2018

Pieter Jozef Hinnisdaels (1873-1980), de 107-jarige van Wilderen


Collectie Leondyme
Pieter(Petrus) Jozef Hinnisdaels, werd als jongste van drie kinderen uit het gezin van Jacobus Alphonsis en van  Maria Catharina Limme op 24 juni 1873 te Halle-Booienhoven geboren. Op jeugdige leeftijd vertrok hij naar Duras, om er als 16-jarige op het kasteel als koetsier met paard en kar te gaan werken.

Pieter Jozef Hinnisdaels (1873-1980), op de vooravond van zijn 106 jaar.
Op weg naar de
106 jaar
Collectie Leondyme
In 1893 werd Pieter met nr. 279 gelot,om er zijn dienstplicht te vervullen, waar hij gedurende drie jaar bij de 14de compagnie van het Linieregiment te Luik zijn militaire verplichtingen vervulde.

Uit zijn huwelijk met Emerence Tuts, dat in 1901 voltrokken werd, zagen zes kinderen het levenslicht. Hij, ging er achtereenvolgens uit werken in de steenbakkerij van de Burgemeester, op de mijnsite  van Luik, bij de boeren en hield er zelf een klein boerderijtje op na. Jefke-zo werd hij in de volksmond genoemd-werd weduwnaar in 1956.

Wanneer hij als honderdjarige in 1973 werd gevierd, verbleef hij reeds enkele jaren bij zijn schoondochter en werd er met de beste zorgen omringd. Niemand kon echter vermoeden, dat de kranige eeuweling daarna nog zeven jaar lang in de eeuwcirkel zou vertoeven. Drie jaar later kon hij nog het huwelijk van zijn achterkleindochter bijwonen en posteerde zich na de H.mis met fierheid op de trappen van de kerk oor de foto.

Indrukwekkend feestprogramma, die in elkaar gestoken werd en de levensjaren van Jefke Hinnisdaels moest uitbeelden.
Feestprogramma met voorstelling van
de folkloristische optocht n.a.v. zijn
105 jaar met korte levensbeschouwing
Collectie Leondyme
Toen hij 105 jaar oud geworden was, werd hij destijds als de oudste Belg gehuldigd. Vier van zijn zes kinderen waren ondertussen overleden. Met een old-timer werd hij aan zijn prachtige versierde woning afgehaald en naar de kerk gevoerd, waar deken Rutten de H. dankmis opdroeg.

In de namiddag en onder grote volkstoeloop werd Jefke rondgereden te midden het folkloristisch straattoneel, waarbij ruim twintig groepen de levensjaren van hem ten beste gaven.

Diverse prominenten, waaronder minister Luc Dhoore (°1928), ere-gouverneur Louis Roppe (1914-1982), gouverneur Harry Vandermeulen (°1928)...Burgemeester Jef Cleeren (°1934), feliciteerde in naam van het koningspaar de jubilaris en overhandigde een rijk gevulde overgrote fruitmand aan. Na de gebruikelijke huldevoeringen volgde nog een bal, dat door Jefke zelf met een dans werd geopend.
Bidprentje Pieter Jozef Hinnisdaels
Collectie Leondyme

Zijn wens, die hij destijds uitte was, om nog eens de koning of koningin de ontmoeten. Een wens, dat immers in vervulling zou gaan, want met zijn 106 jaar in aantocht zat hij, als ouderdomsdeken van België naast koningin Fabiola te Zepperen, op de ere- tribune naar een jongerensloop te kijken. Het was voor hem de mooiste dag van zijn leven.

Pieter Jozef, die toen de oudste mannelijke Belg was, overleed er te Wilderen op 25 juli 1980 en werd 107 jaar, 1 maand en 1 dag oud.

107-jarigen

Raadpleegbare bronnen:

Nederlandstalige artikels zonder referenties
Feestprogramma met folkloristische optocht Jefke Hinnisdaels 1873-1978

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be


Geen opmerkingen: