zaterdag 20 oktober 2018

Maria Anna Hubertina Cox (1893-2000), de 106-jarige van Roermond


Artikel zonder
bronmelding
Maria Anna Hubertina Cox, werd op 28 mei 1893 aan 't Sik in Maasniel geboren. Zij, was de dochter van Joannes Andreas Hubertus (1855-1937) en van Joanna Hubertina Stox (1864-1946).
Artikel op datum van
29 mei 1998 door
Bjorn Oostra

Maria Anna, was gehuwd met Julius Franciscus Hubertus Schmitz (1891-1937), die afkomstig was van St.-Odilienberg, maar werd weduwe toen haar man amper 46 jaar oud geworden was.

Als jong opgroeiend meisje wilde zij in 1906 de Franse taal aanleren, maar dit werd haar geweigerd. Dit vond zij jammer. Met enig weemoed, wist zij nog te vertellen:"...dat zij op 17-jarige leeftijd haar eerste damesfiets kreeg. Het was er plezant rijden, want er stond nog geen enkel huis in de kale vlakte tussen Kapel in 't Zand en Maasniel.

Maria Anna Hubertina Schmitz-Cox, die in het RC Godshuis in Roermond verbleef, vierde er daar meermaals haar eeuwfeest. Ooit had zij nog het geluk gehad om koningin Emma te zien.

Tot kort voor haar 105de jaar kon Maria Anna nog goed lezen, maar dit kon ze niet meer. Als men naar haar geheim vroeg, wat de reden was van haar hoge leeftijd antwoordde ze: "...dat ze graag iedere dag een flesje donker bier dronk, goed at en ook het slapen".

Artikel op datum
van 29 mei 1999
Toen Maria Anna Hubertina 106 jaar oud geworden was, wilde zij geen camera meer in de buurt en weigerde zij nog om interviews te geven. Als oudste inwoner van de bisschopsstad ging het praten niet meer zo vlot.
Rouwbericht
Maria Schmitz-Cox

In het bijzijn van haar kinderen, klein-en achterkleinkinderen werd zij door burgervader Herman Kaiser en de wethouders Ben Harbers en Fons Tans in de bloemetjes gezet.

Zij, overleed er op 7 februari 2000 te Roermond en werd 106 jaar, 6 maanden, 1 week en 3 dagen oud.Link; Link







Raadpleegbare bronnen:

Meerdere Nederlandse krantenartikels met volgende referentienamen:
Bert Hesselink; Serge de Vries; Bjorn Oostra
Krantenfoto's van: Franco Gori en Jan Paul Kuit


Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: