donderdag 18 oktober 2018

Silvester Drieskens (1876-1981), de 105-jarige van Bree



Silvester Drieskens (1876-1981) met zijn toekomstige echtgenote Catharina Kollée (1882-1940)
Silvester Drieskens in 1904
met zijn toekomstige echtgenote
Catharina Kollée 1882-1940
Collectie Leondyme
Silvester (Vester) Drieskens, werd als vierde kind op 15 september 1876 uit een Bocholts boerengezin van Petrus Jacobus en van Hendrina Crijns geboren. Het gezin telde vijf jongens en één dochter.Het noodlot sloeg echter toe in het kroostrijk gezin, want wanneer er nog een ukje moest geboren worden, overleed zowel de moeder als de baby van Vester.

Amper twaalf oud moest hij naar Duitse Flingeren, om er gedurende vier maanden als jonge knaap in de steenbakkerijen te gaan werken. naderhand bij de boeren te gaan werken helpen en hield er van de boerenkost, waarbij zelfs een borrel nimmer ontbrak. Zijn maandloon bedroeg een schamele 35 oude Belgische frank.
Silvester Drieskens
Collectie Leondyme

Op 17-jarige leeftijd stuurde zijn vader hem naar Bree, om er bij Kromme Pier de kleermakersstiel te leren. drie jaar later riep de militaire dienstplicht, waar hij op de Citadel van Luik er soldaat was. Vester, had immers een slecht lot met nr.56 geloot en diende als dusdanig gedurende twee en een half jaar bij de 1ste batterij van het 14de Linieregiment zijn dienstverplichtingen in Luik te vervullen.

Korte levensbeschouwing van Silvester Drieskens
Artikel zonder
bronvermelding
Vester praatte er graag over zijn  legerdienst. Hij, fungeerde er als tolk, want alles was toen nog in het Frans. Bitter weinig soldaten kenden een woordje Frans. Als kleermaker  kon hij tevens genieten van enkele voordelen. Met zijn officier lt. Renier had hij een goeie band. steeds wanneer hij voor hem een klusje gedaan had kreeg hij van hem een sigaar. Vester zou vanaf 1896 een verstokte roker worden. Hij, had er graag bijgebleven maar zijn vader besliste er daar anders over.

Silvester Drieskens werd twee dagen voor zijn 105de verjaardag op uitbundige en voortreffelijke wijze als ouderdomsdeken van Bree gevierd
Silvester Drieskens, oudste
inwoner en ereburger
van Bree
Terug gekeerd in Bocholt werd hij kleermaker. Zijn oudste broer, die ook kleermaker was, was reeds overleden.Veel was er eigenlijk niet te verdienen met deze job, maar deed het graag. Voor de Eerste Wereldoorlog kreeg hij amper zes oude Belgische Frank voor een afgewerkt kostuum. Toch zou hij zijn geliefde stiel tot aan zijn 80ste levensjaar blijven uitoefenen.

Op zekere dag nam het café "Billard" over, baatte deze uit gecombineerd met de verkoop van stoffen. Hij, deed dit niet alleen, maar met zijn echtgenote Catharina Kollée, die in 1882 te Stramproy werd geboren en een naaister was. Zij, was er woonachtig net over de Nederlandse grens in Weert. Uit zijn huwelijk, dat in 1905 plaatsvond werden vijf kinderen geboren.

Maar in nog in geen twee jaar tijd verloren zij twee van hun kinderen. Een eerste overleed er ten gevolge van de rode hond  en daarna nog een zoontje aan de mazelen. Dochter Maria werd in 1912 geboren, gevolgd door Betsje in 1914. In 1917 kwam Gerardine ter wereld gevolgd door zoon Jean in 1920. Ook dochter Gerardine, kwam na een ongeval in 1942 om het leven. Twee jaar eerder verloor hij zijn vrouw ten gevolge van een beroerte.

Silvester Drieskens, rookte dagelijks een pakje sigaretten per dag.
Silvester, rookte nog steeds een pakje
sigaretten per dag.
Wanneer Vester zijn intrek in 1956 had genomen in het tehuis van de "Dochters van het H. Kruis" in Bree, was hij er al vlug bij de zusters een graag geziene bewoner. Men kon namelijk zien, dat hij er steeds piekfijn gekleed was. Het vermoeden rees dan al snel, dat hij kleermaker moest geweest zijn. Gedurende ettelijke jaren deed hij er voor hen herstellingen. Niet alleen voor de zusters maar ook voor de bewoners.

Toen hij, als 105-jarige gevierd werd, kwam dit alles nog eens naar boven en toonde een zuster een boekje waarin alles genoteerd werd. Toen hij bewoner werd, betaalde Vester amper 1.200 oude Belgische Frank waarin alles inbegrepen was, eten, wassen, poetsen...Ter informatie in 2009 was dit 5774.4 BF wat neerkwam op 143.143 euro (coëfficient 4.812).
Bidprentje Silvester Drieskens
Collectie Leondyme

Silvester, werd er nog op zondag 13 september 1981 gevierd. Hij werd er als ere-burger gelauwerd door Burgemeester Jaak Gabriëls. Gouwheer Harry Vandermeulen, de Bisschop en vele inwoners van Bree bejubelden Vester. Koning Boudewijn werd ook uitgenodigd, maar liet hem verontschuldigen.

Silvester, die twee dagen eerder nog op een uitbundige wijze gevierd werd, overleed er te Bree op 15 september 1981 en werd exact 105 jaar oud.

105-jarigen

Raadpleegbare bronnen:

Feestmenu n.a.v. zijn 105de verjaardag
Krant-en tijdschriftartikels zonder referenties
Het Belang van Limburg van september 1981

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: