donderdag 18 oktober 2018

Belgische semi-en super eeuwelingen overleden in het jaar 1982


Bidprentje Anna Van Remoortel
1877-1982
Collectie Leondyme
Anna van Remoortel, werd op 16 juni 1877 te Tielrode geboren. Zij, was de weduwe van Honoré Cortebeek. Anna, die in het rustoord verbleef, overleed er op 28 juni 1982 te Stekene en werd 105 jaar, 1 week en 5 dagen oud.


Joanna (Jeanne) Van Saelen, werd op 16 februari 1877 te Schaarbeek geboren.  Wanneer zij haar kinderjaren ontgroeid was, trad zij in het huwelijk met Josephus Henricus Plasqui. Vier dochters werden er geboren.

Gedurende lange tijd baatte zij in Haren café " 't Voske" uit en werd zij er als "Woinke" aangesproken. Dat zij er graag gezien was, kwam doordat zij steeds klaar stond om haar medemens te helpen als men bij haar ten rade kwam. Zo hielp zij bij bevallingen en hielp kinderen met leermoeilijkheden bij hen thuis. Woinke was zowel herbergierster, vroedvrouw en onderwijzeres.

Bidprentje Joanna Van Saelen
1877-1982
Collectie Leondyme
Zelf ging zij graag op reis en sprak vlot drie talen: Nederlands, Frans en Italiaans. De reden daarvan was omdat een dochter met een Italiaan was gehuwd en een andere dochter met een Fransman Haar andere twee dochters huwden respectievelijk met een Vlaming en een Waal.

Toen zij in Eppegem als 105-jarige gevierd werd, was zij woonachtig bij haar oudste dochter. Zij, was toen de oudste vrouw van België. De gezondheid van Joanna begon daarna parten te spelen. Zij, werd opgenomen in het Sint-Jozefziekenhuis van Vilvoorde en overleed er op 20 september 1982. Joanna werd 105 jaar, 7 maanden en 4 dagen oud.

105-jarigen

Raadpleegbare bronnen:

Artikel "Ten Huize van Eppegemse Jeanne Van Saelen"

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be




Geen opmerkingen: