Emiel Carbon gevierd als honderdjarige artikel zonder bron |
Tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918, besliste het stadsbestuur op 1 september 1914, om twintig tijdelijke politie-agenten in dienst te nemen waaronder Emiel Carbon. Dit ambt diende verplicht uitgeoefend te worden tot 31 december. Ook werd Emiel met heel wat leed geconfronteerd. Zijn zoon, Albert, die ook brandweerman en van beroep ijzergieter was, sneuvelde op het veld van eer. Emiel, verliet het brandweerkorps in 1920.
Emiel Carbon aanwezig op het eerste Nationaal Brandweer- congres voor oud-brandweermannen |
Op 27 september 1964, werd hij als honderdjarige ere-brandweerman uitbundig gevierd. Vanwege het koningshuis mocht hij een zilveren suikerpot, waarin de namen Boudewijn en Fabiola gegrift stonden in ontvangst nemen.
Van het stadsbestuur kreeg hij een geschilderd portret van hem zelf, die door kunstschilder Jef Vandemaele (1897-1968) was geschilderd. Ook van zijn Roeselaarse wapenloze vredesoldaten, die hun voormalige vuurbestrijder kwamen eren en alle hulde betonen werd aan hem een persoonlijk borstbeeld, die door beeldhouwer Werner Lagae werd gebeiteld overhandigd.
Bidprentje collectie Leondyme |
Als 105-jarige, maakte hij als oudste lid van de Kristelijke Bond der Gepensioneerden en inwoner van Roeselare met het vliegtuig nog een bedevaartreis naar Lourdes mee. Dit in het bijzijn van zijn drie kinderen, Celina, Germaine en Alfons.
Bidprentje Emiel Carbon Collectie Leondyme |
Daar bracht hij niet alleen een bezoek aan het Heiligdom, maar werd er daar ook door de burgemeester van Bagnères de Bigorre ontvangen. Emiel was er tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918 te Tarbes werkzaam en werd er in de firma L.A.T.S. door de directeur uitgenodigd, om er een prachtig geschenk in ontvangst te nemen.
Emiel, die in de brandweerstamboeken als oudste ere-brandweerman staat genoteerd, overleed er te Roeselare op 3 juli 1971. Hij, werd 106 jaar, 9 maanden en 5 dagen oud. Link; Link
106-jarigen
Raadpleegbare bronnen:
Gazette van Aelst, 16 juni 1966
Nederlandstalige en Franstalige artikels zonder bronvermelding
De Roeselaarse brandweer van toen en nu, door Michiel De Bruyne, pag: 27; 62; 79 en 187
Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten