vrijdag 12 april 2019

Lodewijk Marlesse 1770-1874, de 103-jarige uit Frankrijk afkomstige oud-strijder tijdens het Franse Keizerrijk, van Courcelles


Marlesse Lodewijk, die in 1770 werd geboren en van Franse afkomst was, vaarde ooit 
als scheepsjongen mee met het staatsschip "Océan" naar het eiland Réunion. Daar nam hij de biezen, om er in dienst te treden bij een rijke plantage-ondernemer, die hem als zijn eigen zoon aannam.

Oud-strijder Marlesse Lodewijk 1770-1874
Gazette van Brugge
14 februari 1874
In 1788 keerde hij naar Frankrijk terug, maar werd onmiddellijk van zijn vrijheid berooft en als deserteur aangehouden. Gedurende vier volle jaren zat hij opgesloten. In 1793 kreeg Lodewijk zijn vrijheid terug en werd als gevangenisbewaarder in de gevangenis der Karmelieten aangesteld. Ondanks de vele wisselvalligheden tijdens de Eerste Republiek bleef hij deze functie uitoefenen tot aan het Regime van dictator Napoleon I en werd vervolgens zijn lijfwacht.

Vanaf dit ogenblik tot in 1817, maakte Lodewijk achtereenvolgens deel uit van vijf verschillende regimenten en nam deel aan de vele veldslagen. Eenmaal terug gekomen van het eiland Elba, werd hij bij een Zwitsers regiment tot 1830 als kantineverantwoordelijke benoemd.

Op zestigjarige leeftijd verhuisde hij naar het Henegouwse Courcelles, waar hij een klein huisje kocht en er verder sober leefde. Hij, leverde weliswaar het bewijs aan de toenmalige overheden, welke zijn rechten waren als aangenomen zoon van de welstellende planter en bekwam daarvoor een toegekende schadevergoeding van 100.000 oude Belgische Frank.

Voor zover hij zich kon herinneren had Lodewijk geen familieleden meer.Als voormalig oud-strijder van het Franse Keizerrijk overleed hij vermoedelijk in februari 1874 te Courcelles. Hij was ondertussen reeds 103 jaar oud geworden. Of Lodewijk de Belgische nationaliteit aangenomen had, werd niet achterhaald.

Bron: Gazette van Brugge 14 februari 1874

Geen opmerkingen: