woensdag 6 februari 2019

Tuur Wijgers 1891-1997, de 105-jarige van Turnhout

Tuur gevierd als 102-jarige
Collectie Leondyme
 Wijgers Tuur, werd als zesde in een kroostrijk gezin van tien kinderen op 6 december 1891 te Turnhout geboren. Hij, trad in 1913 in het huwelijk met Carolina Janssen, die hem twee zonen: Louis en Corneel schonk. Laatstgenoemde zoon,die gedurende de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat, werd bij de bevrijding getroffen door een vliegende bom en overleed in 1945.

Gazet van Antwerpen
3 december 1993
Zijn echtgenote, heeft tot aan haar overlijden in 1962 blijven rouwen om haar zoon. Ook Tuur zelf, werd ziek van dit drama. Hij, werd met ongekende pijnen geconfronteerd. Kruidendokter Lauwers uit Beerse, genas Tuur uiteindelijk.

Tuur liep school tot aan zijn 14 jaar en kon daarna aan de slag als leerling-boekbinder. Hoewel hij de zaterdag ook moest werken, legde zijn vader, die een zelfstandig haarkapper was het verbod op, omwille het feit, dat hij hem op zaterdag moest bijstaan in zijn kapperszaak.

Zoon Louis begeleid
zijn vader naar het Stadhuis
Artikel uit 1997 met
referentie: foto Mia Uydens
Niemand van zijn broers en zusters voelden zich geroepen, om in de sporen van hun vader te treden. Tuur, verdiende uiteindelijk gedurende veertig jaar lang zijn brood als diamantslijper tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd in 1956.

Tuur, bleef na het overlijden van zijn vrouw, alleen verder wonen in zijn huisje in Londerzeel, totdat hij het verkocht. Hij, nam in 1991 zijn intrek bij zijn kleinzoon Tuur in Deurne, waar hij zich dagelijks bezighield met het hovenieren. Pas op 101-jarige leeftijd trok hij naar het Sint-Petrusrusthuis van Turnhout.

Zijn 105-jarige viering ging niet onopgemerkt voorbij. Oldtimers voerden hem van het Rust-en Verzorgingstehuis "Sint-Petrus" naar het Stadhuis. Zijn zoon Louis en kleinzoon Tuur, begeleiden hem naar de Raadzaal, waar hij de toespraken van burgemeester Marcel Hendrickx en waarnemend OCMW-voorzitter Sue-Braet Van den Brandt aanhoorde. Generaal-majoor Guy Mertens (1938-2010) kwam de jubilaris namens het koningspaar feliciteren.

Bidprentje Tuur Wijgers
Collectie Leondyme
Tuur, die een fervente pijp-en sigarenroker was en over een uitstekend geheugen beschikte, overleed er te Turnhout op 2 september 1997. Hij, werd 105 jaar, 8 maanden, 3 weken en 6 dagen oud.


Raadpleegbare bronnen:

Gazet van Antwerpen, 3 december 1993

105-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: