woensdag 6 februari 2019

Anna De Muylder 1889-1997, de 108-jarige van Jette

Het Nieuwsblad
17 februari 1994
De Muylder Anna, werd in een gezin van vier zussen en twee broers op 16 februari 1889 te Jette geboren. Haar vader, die brandkoffers vervaardigde, overleed op 93-jarige leeftijd en haar moeder werd 95 jaar oud.

Anna, huwde tweemaal. Haar eerste huwelijk, dat in 1913 voltrokken werd, hield geen stand en leidde tot een scheiding. Haar tweede echtgenoot verloor ze na zes jaar. Beide huwelijken bleven kinderloos.

Beroepshalve was Anna gedurende achttien jaar lang werkzaam in een confectiefabriek totdat hij sloot, waar er valse hemdboorden werden vervaardigd. Vervolgens hij zij tot aan haar 65ste jaar aan de slag in de chocoladefabriek van Côte d'Or.
Anna tekent het gouden boek
Artikel met referentie:
Photo: Yves Spataro

Meerdere malen werd zij in de bloemetjes gezet, als zij als honderdjarige gevierd werd. Tot aan de leeftijd van 106 jaar woonde zij nog zelfstandig in de Vanderperrestraat van Jette. Daar kreeg zij dagelijks het bezoek van een thuisverpleegster en van haar neef Jef De Muylder. Na een pijnlijke val, kwam de thuisverpleegster driemaal daags op bezoek.

Het Laatste Nieuws
februari 1997
Haar 108ste verjaardag, werd in het OCMW-rusthuis van Jette gevierd. Met burgemeester Jean-Louis Thys (1939-1999) durfde Anna nog eens op vriendelijke manier met hem dollen. In het bijzijn van haar vrienden, overgekomen familie uit Duitsland en haar 88-jarige voornoemde neef, sneed zij nog haar verjaardagstaart aan. Van het koningspaar, die zij trouwens een warm hart toedroeg werd haar een mooie plant overhandigd.

Anna, die verzot was aan goed gezouten spek, haring, chocolade, een borreltje en  Stella, overleed er amper negen dagen na haar verjaardag in het AZ-VUB van Jette op 25 februari 1997. Ze werd 108 jaar, 1 week en 2 dagen oud en was daarmee de oudste inwoner van Jette en de op drie na oudste inwoner van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Raadpleegbare bronnen:

Het Nieuwsblad, 17 februari 1994
Het Laatste Nieuws, februari 1997

108-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: