woensdag 5 juni 2019

Prosper De Loor 1899-2004, de 105-jarige van Zottegem


Prosper De Loor
Collectie Leondyme
Prosper De Loor , werd in een gezin van, twaalf kinderen op 15 oktober 1899 in Velzeke geboren. Schoolgan deed hij in de kloosterschool van Velzeke en vervolgens in de jongensschool waar heden het archeologisch museum zich bevind;

Krantenartikel met referentie:
P. Collet
Als twaalfjarige knaap ging hij in het winterseizoen van 3.00 uur 's ochtends tot 7.00 uur 's avonds in de steenbakkerijen nabij Parijs werken. Nadien ging Prosper gedurende twintig jaar lang als seizoenarbeider in het Noorden van Frankrijk bij de Franse boeren aan de slag, om er bieten te vervoeren met een ossenspant.

Na de eerste Wereldoorlog ging Prosper in 1919 aan de slag in de steenkoolmijnen van Charleroi. Dit op een diepte van 700 meter. op een tempo van acht uur per dag. Dikwijls diende hij er te voet van Geraardsbergen naar Velzeke te gaan, omdat er gewoonweg geen trein meer reed.

De Beiaard, 29 oktober 1999
Prosper trad in 1926, in het huwelijk met de 23-jarige Anaïs Iemans, die uit Oombergen afkomstig was. Twee dochters, Julienne en Andrea werden er geboren. In 1966 werd Prosper weduwnaar.

Prosper, die als verstokte pijproker van ziekte gespaard bleef en tot aan zijn honderdste levensjaar nog nooit een ziekenhuis van binnen had gezien, diende er voor een bronchitis opgenomen te worden. Het was ook de enige keer, dat ziekte hem overviel, wat ook tot stoppen van roken leidde.
Bidprentje Prosper De Loor
Collectie leondyme

Als jarenlange duivenmelker en klaroenspeler bij het Velzeekse Sint-Ceciliakorps, overleed Prosper er in het A.Z. Sint-Elisabeth te Zottegem op 31 oktober 2004. Hij, werd 105 jaar, 1 week en 6 dagen oud.


Raadpleegbare bronnen:

De Streekkrant, Zottegem-Brakel 4 november 1999
De Beiaard, 25 oktober en 29 november 2002

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: