maandag 3 juni 2019

Maria Ida Colpaert 1897-2004, de 106-jarige van Merelbeke

Maria Ida Colpaert 105 jaar
Collectie Leondyme

Colpaert Maria Ida, werd als tweede kind in het kroostrijke gezin van Theophilus Colpaert (1858-1933) en Marie Elodie Van Praet (1872-1916) op 3 oktober 1897 in Kruishoutem geboren link. Zij, had nog drie broers en vijf zussen.

Haar eerste oorlogsjaren verliepen nogal in wisselvallige omstandigheden. Zo, verbleven er gedurende de oorlog een 50-tal Duitse soldaten met paarden en bijhorend materiaal op het boerderijtje van haar ouders. Bovendien ging zij samen met één van haar jongere zussen op nachtelijke smokkeltochten.

Krantenartikel met referenties:
(A.D.N.- Guy Oosterlinck)
Tot overmaat van ramp werd in 1918 de boerderij door een obus getroffen. Na het vertrek van de Duitsers, verbleven er vanaf Allerheiligen tot januari 1919 zowel Franse als Amerikaanse soldaten in het boerderijtje van Ouwegem.

De Beiaard, 3 oktober 1997
Uit haar eerste huwelijk, dat plaatsvond op 24 juni 1922 met de uit Huise afkomstige landbouwer Adolf Van Robays werden een dochter, Julia en drie zonen, Robert, Maurice en René geboren. In 1934 verhuisden zij van Nazareth naar een grotere boerderij in Bottelaere.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het gezin het terug zwaar te verduren. Haar man Adolf werd door ziekte geplaagd en men kampte met financiële middelen. Terwijl een zoon van haar voor onderwijzer studeerde, moest een andere zoon zich schuilhouden in de bossen als werkweigeraar. In 1946 werd Maria weduwe en werden de boerderijactiviteiten stopgezet..

Artikel zonder referentie
Maria, trad in 1957 voor voor een tweede maal in het huwelijk met René De Vos. Zij ging bij hem in Bottelare  inwonen, maar werd in 1975 terug weduwe. Maria, verhuisde naar een klein huisje in dezelfde gemeente, waar zij vijftien jaar lang zou blijven wonen. Daarna ging ze in 1982 bij haar dochter Julia en schoonzoon Camiel inwonen.

Eventjes zag het er voor Maria niet goed uit voor haar, want zij dreigde blind te worden. Na een raadpleging bij  de Gentse dokter Poelman werd alsnog een succesvolle operatieve ingreep uitgevoerd. Gevolg daarvan was, dat Maria terug zonder bril perfect kon lezen. In 1997 werd Maria getroffen door gordelroos (zona in de volksmond). Dit ging gepaard met groot gewichtsverlies.

Bidprentje-collectie Leondyme
Bottelare vierde op zondag 5 oktober 1997 haar eerste honderdjarige in optimale gezondheid. Maria, die eigenlijk door iedereen als Ida werd aangesproken, kreeg na de eucharistieviering een mooie ontvangst aangeboden door burgemeester Guido Mortier en zijn schepen Filip Thienpont in de Patro-Kring.

Bidprentje-collectie Leondyme
Maria Ida, die steeds fier op haar nageslacht van vijf generaties neerkeek en nog vijf keer als honderdjarige werd gevierd, overleed er in het seniorencentrum "het Lindeken" te Merelbeke op 14 januari 2004. Zij, werd 106 jaar, 3 maanden, 1 week en 4 dagen oud.

Raadpleegbare bronnen:

De Beiaard, oktober 1999 en 2003

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: