donderdag 7 maart 2019

Martha Baert 1894-2001, de 107-jarige van Aalst


Martha Baert op
jeugdige leeftijd
Bron: onbekend
Baert Martha, werd op 21 mei 1894 te Aalst geboren. Zij, was de dochter van Marinus Petrus Baert (1856-1901) en van Constantia Leontina Van Langenhove (°1861) link. Op 14-jarige leeftijd verliet zij de schoolbanken om te gaan werken. Drie jaar later kon zij als 17-jarige aan de slag bij de firma Gheys, die een winkel in uitbating hadden van naaimachines.
Martha 100 jaar oud met
OCMW-voorzitter Eddy Dierickx en
Annie Gheys-Artikelreferentie GMD
Foto: Marc Goossens

Gedurende 52 jaar lang zou Martha niet alleen de leiding hebben over de personeelsmedewerkers, maar stond zij verder ook in voor het huishouden.

Meneer Gheys was voor haar een vaderfiguur, want hij nam haar veelal mee naar de vele culturele evenementen, waaronder de opera.

Ondanks, dat Martha nooit in het huwelijk trad, maakte zij de huwelijken mee van de kinderen Dhr. Gheys, de geboorten van hun kinderen en kleinkinderen.

Artikelreferentie: AKA-Foto: HDA
20 mei 1994
Een van de achterkleinkinderen was Luckas Van Der Taelen, die zich later als filmmaker zou waar maken. Hij, was immers de bezieler van de bekende reportage over Martha in het RTBF-programma "Strip-tease". Luckas droeg zijn groottante Martha steeds nauw aan het hart.
Martha 100 jaar oud
Collectie Leondyme

In 1980 en op 79-jarige leeftijd nam Martha haar intrek in het rusthuis "Sint-Job" van Aalst. Daar werd ze ook 21 jaar later als eerste honderdjarige gevierd werd.

Bovendien stond zij destijds ook bekend als een levensgenieter. Jaarlijks nam zij een volle week vakantie om naar de kust te trekken, de Ardennen of zelfs richting Parijs.

Bidprentje
Bidprentje-collectie Leondyme
Martha, die in het rusthuis er altijd een goed voorkomen had, las nog dagelijks een Franstalige krant. Haar opeenvolgende honderdste verjaardagen werden steeds op voortreffelijke wijze gevierd, waarbij het OCMW-bestuur steeds voor de prachtige afwerking zorgde.

Martha, die verzot was op honing en alle dagen een citroen tot zich nam,  overleed er in haar geboortestad op 20 september 2001. Zij, werd 107 jaar, 3 maanden, 4 weken en 2 dagen oud.



Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: