woensdag 6 maart 2019

Maria-Johanna Van Hasselt 1893-2001, de 108-jarige van Kalmthout



Artikel met referentie:
Jan Suykerbuyk-foto GvA
Van Hasselt Maria-Johanna, Lucia, Josepha, werd op 2 februari 1893 in het Nederlandse Roosendaal geboren link. Zij, was de bankiersdochter van Stanislas Kostka Maria Joseph Ludovicus Van Hasselt en van Hendrica Johanna Maria Luijkx link.

Zij, trad op 12 augustus 1919 met bankier-advocaat Florent Charles Pierre Marie Standaert (1884-1926) te Roosendaal in het huwelijk link, die van Kalmthout afkomstig was. Hij, was de zoon van Gustavus Standaert (1845-1889) en van Maria Anna Josepha Kenis (1856-1929) link. Twee jaar na hun huwelijk werd hijzelf burgemeester van Kalmthout, dit tot aan zijn overlijden eind 1926 link. Onder zijn impuls werd ook de "Bank Standaert" boven de doopvont gehouden.

Maria-Johanna, die met haar vijf kinderen: Felix, Ludovic, Marie Therese, Stanislas en Florent achterbleef, zette de bankiersactiviteiten van haar man verder. Bovendien werd er twee jaar na het overlijden van haar man de eerste steen gelegd van het "Florent Standaertgesticht", die met het verloop der jaren omgedoopt zou worden naar het "Sint-Vincentius Rusthuis".

Maria Van Hasselt
Bidprentje
Bidprentje Maria Van Hasselt
Collectie Leondyme
Begaafd en slim als zij was, zou zij verder een teruggetrokken leven leiden. In haar heimat vervulde zij geen hoofdrol en hield zich liever op de achtergrond, dan aan belangstelling. Meerdere oudere inwoners, die haar gekend hadden, brachten dit destijds in herinnering.

Hoe symbolisch het ook kon zijn, overleed Maria-Johanna, die onder de inwoners zeer geliefd was overleed er uitgerekend in het "Sint-Vincentius Rusthuis" van Kalmthout op 7 december 2001. Het  rusthuis, dat ooit door haar man in het leven werd geroepen. Maria-Joanna, werd 108 jaar, 10 maanden en 5 dagen oud.


Raadpleegbare bronnen:

De Standaard, 27 december 2007 link
Het Nieuwsblad, 7 februari 2010 link


Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: