donderdag 24 oktober 2019

Baudhuin Juliette 1898-2005, de 106-jarige van Knokke-Heist


Baudhuin Juliette, werd op 27 april 1898 in Sint-Gilles-Brussel geboren. Op tienjarige leeftijd overleed haar moeder en nog eens vier jaar later, haar Waalse vader. Ondertussen verbleef Juliette reeds te Geel bij een oom en twee tantes. Allen waren nog ongehuwd en op rust gesteld. Bovendien was het contrast voor Juliette bijzonder groot. Geel bleek voor haar een donker gat te zijn in vergelijking met Brussel. Bovendien waren haar tantes steeds in het zwart gekleed en vulden zij hun dagen met bidden en het kerkelijk vertoon.

Fragmentartikel Humo
Daar Juliette, van pianospelen en muziek hield, stuurde haar vader haar piano naar Geel, maar zij mocht er niet op spelen, wegens teveel "mondaine". Het enige wat ze goed hadden gedaan was, dat ze Juliette naar het pensionaat van Oosterlo en later naar de normaalschool van Herentals hadden gestuurd. Daar ontplooide Juliette zich als een goede pianospeelster, dit tegen de zin van haar toeziende tantes, die haar als een kind van de duivel bestempelden.

Brugsch Handelsblad
Juliette, trad met oorlogsoldaat Philippe Meeus in het huwelijk, die daarenboven tijdens de Eerste Wereldoorlog een verbrijzelde arm had opgelopen door kogelvuur en daardoor invalide was. Hun huwelijk werd bezegeld met een zoon. Nog vóór de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Juliette reeds weduwe geworden. Ze vertrok toen de oorlog uitbrak met haar zoon richting Kongo met het vliegtuig uit schrik, dat haar zoon zou opgeëist worden.

Toen Congo in 1960 onafhankelijk werd, keerde Juliette naar België terug en ging er alleen in Knokke wonen. De periode, dat zij het casino bezocht is haar lang bijgebleven, totdat Juliette op haar 90ste jaar een driedubbele schouderbreuk had opgelopen. Toch dit belette haar, niet om verder van het leven te genieten. Ze straalde vriendelijkheid uit en hield er een vriendschapsrelatie op na, door gewoon elkaar te ontmoeten en samen te zijn.

Juliette, overleed er te Knokke-Heist op 4 april 2005 en werd 106 jaar, 11 maanden, 1 week en 1 dag oud.

Bronnen:

Humo, het journaal van de eeuweling (8)
Brugsch Handelsblad, mei 2000

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: