donderdag 28 mei 2015

Henricus Van Bommel 1886-1987, de honderdjarige van Boechout

Update 19-03-2019

Henricus hier als honderdjarige gevierd
Collectie Leondyme
Henricus van Bommel, werd als achtste kind, dat uit zes jongens en twee meisjes op 9 december 1886 in het Nederlands Limburgs dorp Bergen geboren. Een meisje overleed echter kort na haar geboorte.

In 1892, overleed zijn moeder en bleef zijn vader achter met zeven kinderen. Een oom en een tante van Henricus, die kinderloos waren, namen enkele kinderen bij hen op, terwijl zijn vader de zorg op zich nam met enkele van zijn jongere snaken.

Rouwbrief Henricus Van Bommel
Collectie Leondyme
De leeftijd van dertien jaar bereikt te hebben, verliet de jonge Henricus de ouderlijke woonst om op eigen benen te staan. Het was in zijn streek een gewoonte en normaal als men iets wou verwezenlijken.Al van jongsaf aan uitte hij de wens om meester-maalder te worden en trok daarvoor naar verschillende streken in Duitsland en vervolgens naar Frankrijk om ervaring op te doen in de montage van molenbouw.

Diep christelijk en gelovig als hij was, sprong de 15-jarige Henricus ooit uit een venster vanop het eerste verdiep waar hij destijds ingetrokken was bij mensen, die hem het verbod hadden opgelegd om naar de kerk te gaan.

Na jaren van praktijkervaringen volgde hij van 1913 tot juli 1914 opnieuw lessen, om zijn diploma te behalen van het "Hoger Technisch Instituut Voor Maalderij En Bakkerij" te Wageningen. Hij, behaalde zijn diploma met de complimenten van de jury.

Bidprentje Henricus Van Bommel
Collectie Leondyme

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had Nederland weinig last en werd aan Henricus gevraagd om bedrijfsleider te worden in de "Meelmolen De Maas " te Rotterdam. Dit bleef hij uitoefenen tot 1922. Een hoogdag in deze periode was, dat Henricus de toenmalige regerende koningin Wilhelmina mocht rondleiden. Daardoor mocht men het predicaat "Koninlijke" dragen.

Op 24 juni 1919 trad Henricus met Catharina Petronella Beeren  in het huwelijk en kregen twee zonen, Harry (°1920), Laurens (1923-1984) en één dochter Toos.(°1925).

Opnieuw kreeg Henricus het aanbod om de leiding te nemen van de bloemmolens van "Rypens" te Boom, dat later de sloophamer op bezoek kreeg. Tijdens de oorlogsjaren voorzag Henricus vele noodlijdende gezinnen en zelfs een kloostergemeenschap met voedsel. Hij, werd weduwnaar op 24 augustus 1968 en bleef met behulp van een poetsvrouw alleen verder wonen tot in 1976. Hij, nam er vanaf dan zijn intrek in het woon-zorgcentrum "Sint-Mathildis", van Boechout.

Henricus, die ook het vioolspelen tijdens zijn jeugdjaren had aangeleerd en er graag opspeelde, overleed er te Boechout op 1 april 1987. Hij, werd 100 jaar, 3 maanden, 3 weken en 2 dagen oud.


Raadpleegbare bron:

Echo uit Sint-Mathildis, 12 winter 1986, geschreven door zijn dochter Toos Van Bommel

Mailen kan steeds naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: