De schoenlapper vervolgde verder door te zeggen: "...dat de bezoeker waarschijnlijk een politieker moest zijn, maar zijt wie u wilt, ik drink op de keizers zijn gezondheid"!
"Ziet u uw keizer (geern) graag": vroeg Karel. "Zeker zie ik hem geern, die lange (neuze) neus van die keizer, maar wilde hij onze lasten verminderen, 'k zag hem wel nog zo geern". "Kameraad": zei de schoenlapper, op uw gezondheid, maar werken voor de keizer, niet!
Karel dronk en zei: "...bedankt, een goede avond en ging weg". 's Anderendaags, zond hij iemand om de schoenlapper naar het koninklijk Hof te brengen. Wanneer hij aan het Hof aankwam, herkende hij de keizer en het gesprek van de dag voordien indachtig, dat hij hem 'lange neuze' gescholden had, werd de schoenlapper verlegen. De keizer bedankte hem voor zijn goed jongste van de avond te voren en liet hem kiezen wat hij als loon wilde.
"Sire",: zei de schoenlapper, met uw believen, verzoek ik als het u belieft, dat de schoenlappers mogen voor de schoenmakers gaan en een (leerze) laars met een keizerlijke kroon op mogen in hun wapens dragen.
' 't Is u gedaan' : zei Karel.
Heden ten dage ziet men in de schoenmakerskapel te Brugge, de keizerlijke gekroonde laars.
* 25 oktober, staat voor St. Crispyn en Crispiniaan. Dat waren twee edele Romeinen, die christenen en schoenmakers werden in het jaar 303. Deze dag staat symbool voor de schoenmakers, vandaar dat de man geen arbeid wilde verrichten.
Gazette van Brugge, zaterdag 18 oktober 1884
Noël De Mey
© Sabam
Op de hoogte blijven? Abonneer je op mijn feed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten