dinsdag 5 november 2019

Willemsen Joanna Marie (zr. Marie-Anselme) 1900-2006, de 106-jarige van Heverlee


Humo, 30 november 1999
Willemsen Joanna Maria (zr. Marie-Anselme), werd als oudste in een landbouwersgezin van drie kinderen op 7 maart 1900 te Kalmthout-Nieuwmoer geboren. Op achtjarige leeftijd verhuisden haar ouders naar Wildert, waar ze een hoeve en boerderij hadden. Toen Joanna tien jaar oud geworden was, stuurde haar ouders naar het pensionaat van Essen tot aan de leeftijd van dertien jaar.

Humo, 30 november 1999
Het Journaal van de eeuweling
In 1921 nam zij haar intrede in het klooster van Leuven, wat ze als kind altijd voorgenomen had. Haar vader vergezelde haar, om te kijken of dit niet met tegenzin gebeurde. De reden waarom zuster Marie-Anselme naar China trok, was omdat zij haar haar niet wilde knippen en er daar een missie was, waar men lang haar mocht hebben. Bovendien was haar grootoom Louis Willemsen missionaris en was pater Damiaan een vriend des huizes.Beiden zaten destijds samen op de boot, die richting Hawaï vaarde. Toen zij naar het Verre Oosten vertrok, was dit samen met nog vijf andere medezusters. De overzeese reis duurde drie maanden.

Bidprentje
Pas op 15 december 1923, kwam zij aan op haar missiepost te San Chen King.Haar taak bestond erin om in de lagere school onderricht en handwerk te geven. Zieken bezoeken behoorde ook tot haar taken met daarbij het bestrijden van de armoede. Daarenboven heerste er in  het China van toen een grote hongersnood op het platteland.

Gedurende tien volle jaren werkte zuster Marie-Anselme in Mongolië en vertrok er daarna voor vijftien jaar naar Ning-Hsia, dat een moslimgebied was. Daar werd een schooltje boven de doopvont gehouden, zodat men de christenen onderricht konden geven. Van 1948 tot 1958 verbleef zij tussen de bergbewoners van de Filipijnen, om er vandaar in 1958 voor lange tijd naar Hongkong te gaan werken.

Bidprentje
Heimwee heeft zij nooit gehad, want pas na veertig jaar in 1964 keerde zij voor een eerste keer terug naar België. Zowel haar vader en moeder waren reeds overleden en lag haar broer op sterven. Zonder enige vorm van spijtgevoel keerde zij na vijf maanden in België verbleven te hebben, terug. Nooit voelde zuster Marie-Anselme zich eenzaam. Het zou nog tot 1980 duren vooraleer zij voorgoed naar België terugkwam en zich in de missiepost" van Heverlee vestigde.

Zuster Marie-Anselme, die gedurende 56 jaar missiezuster was geweest, steeds een voorliefde heeft gehad voor paarden en vlot Chinees sprak, overleed er in het klooster van de Zusters Missionarissen van de Jacht te Heverlee op 6 september 2006. Zij, werd 106 jaar, 5 maanden, 4 weken en 2 dagen oud.

Bronnen:

Kerk en Leven, 8 maart 2000
Gazet van Antwerpen, 11 maart 2000
Humo, het journaal van de eeuweling (5), 30 november 1999
Het Nieuwsblad, 30 en 31 december 2000 en 1 januari 2001

106-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: