vrijdag 24 mei 2019

Marcel Basile Salmon 1898-2003, de 105-jarige weggevoerde uit W.O. I van Landen



Marcel, Basile Salmon
Collectie Leondyme
Marcel Basile Salmon, werd in een gezin van negen kinderen op 14 januari 1898 te Montenaken geboren. Zijn ouders hadden er een ijzerwinkel. Als jongeling doorliep hij de gemeenteschool in Montenaken, maar nadien naar de Broeders in Hannuit gebeurde dit tegen zijn goesting. Meermaals liet hij de tram voorbijrijden, om te verzaken aan de schoollessen.

Krantenartikel met
referentie (foto: M.P.)
Marcel Basile, werd in 1915 op zeventienjarige leeftijd door de Duitse bezetters tijdens de Eerste Wereldoorlog meegevoerd, om er gedurende drie jaar lang in de zoutmijnen arbeid te verrichten. Dit betekende direct een einde aan zijn jong leven. Fel vermagerd keerde hij in 1918 uit de werkkampen terug.

Eenmaal terug op krachten hielp hij zijn vader met de zinkwerken en het uitgraven van waterputten. Dit ging niet altijd zonder gevaar. Meermaals werd er een pijp tot op een diepte van vijftien tot twintig meter gegraven.

Het Belang van Limburg,
23 en 24 augustus 1997
Marcel, die inmiddels zijn vrijheid gevonden had tussen het boerenvolk werd vertegenwoordiger van melk-en  ijscrèmemachines in Remicourt. Hij eindigde er zijn beroepsloopbaan als hoofdvertegenwoordiger.

In 1932, op 34-jarige leeftijd trad Marcel-die reeds lang de bijnaam van "Cornet" had gekregen-in het huwelijk met de tien jaar jongere Jeanne Depas (1907-2011), die eveneens van Montenaken afkomstig was. Ze kregen twee dochters: Simonne en Flora.

Jeanne Depas en Marcel Salmon
65 jaar gehuwd - foto M.P.
Collectie Leondyme
Samen met zijn echtgenote Jeanne hadden zij er gedurende 14 jaar lang een dorpscafé in Montenaken, om vervolgens in 1950 een café over te nemen in Landen. Nadien werd een huis aangekocht in de Stationsstraat.

Bidprentje Marcel Salmon
Collectie Leondyme
Het jaar voordat Marcel honderd jaar oud zou worden, vierde hij en zijn echtgenote hun briljanten bruiloft en vijf jaar later hun platina bruiloft. Als echtpaar bleven zij zelfstandig verder wonen. Marcel was ondertussen 104 jaar oud geworden en echtgenote Jeanne 94 jaar.

Pas wanneer de gezondheid verzwakte van Jeanne en enigszins later ook van Marcel achteruit ging, namen zij hun intrek bij hun dochter Flora.

Jeanne Depas
Krantenartikel met referentie JCR
Marcel Basile, die een graag geziene man was onder zijn dorpsgenoten, vond ooit een geldbeugel waarin 50.000 oude Belgische Frank stak. Prompt overhandigde hij als eerlijke vinder dit op het politiebureel. Hij, overleed er te Landen op 16 september 2003 en werd 105 jaar, 8 maanden en 2 dagen oud.

Bidprentje Jeanne Depas
Collectie Leondyme
Zijn echtgenote Jeanne Depas, overleed er op 23 november 2011 en werd 104 jaar, 1 maand, 2 weken en 5 dagen oud. Zij, lieten 2 kinderen, 6 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen na.

Nog dit gegeven ook meegeven is het volgende: "...de Amerikaanse oud-GI parachutist Eugène Brissey werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ten huize van Salmon-Depas opgevangen".
Krantenartikel met
referentie: J.P.
Oud-GI Brissey
bij de familie Salmon

Tijdens de landing van Normandië werd hij en zijn makkers gedropt boven Frankrijk. Gedurende 93 dagen werd er gevochten om een doorgang te forceren in dit vijandelijk gebied. In december 1944 werden de gevechten verder gezet tijdens het Ardennen-offensief. Enigszins vermoeid als zij waren mochten hij en zijn medesoldaten gaan uitrusten in Limburg.

Daar kwam Eugène Brissey in contact met Marcel Salmon, die de vermoeide Brissey niet alleen met eten en dranken voorzag, maar ook een warm bad klaar zette. De soldaat was zo getroffen door de genegenheid die hij mocht ontvangen, dat hij lang na de oorlog contact opnam met de familie. De oud-paraveteraan zakte naar België af, maar Marcel was ondertussen overleden.

Raadpleegbare bronnen:

Streeknieuws Leuven, 20 januari 1998
Het Belang van Limburg, 14 januari 1999, 15 en 16 januari 2000 en 16 januari 2002


Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: