Kanunnik Chritiaan Terninck Zondagsvriend 14-08-1932 |
Christiaans broer, Petrus, die kapelaan werd in de O.L.V., overleed tijdens zijn reis naar Egypte in Alexandrië in 1689. Zijn andere broer Hubertus, die eerste Schepen en thesaurier van de stad was, overleed in 1716. Daardoor verwierf Christiaan het volledige familiefortuin. Van zijn vader had hij immers geleerd hoe zorgzaam omgesprongen en overlegd moest worden. Eenmaal hijzelf kanunnik geworden was, hij ook de functie van thesaurier had.
Reeds op dertigjarige leeftijd besteedt hij een groot deel van het fortuin tot het oprichten van schoolopvanghuis waarin zes tot vijventwintig jonge meisjes terecht konden. Het waren voornamelijk meisjes, die ofwel hun ouders verloren hadden of in een onfortuinlijke toestand terecht gekomen waren. Dit gaf aan hen de mogelijkheid om tot aan hun 21ste jaar opgeleid te worden. De opleiding werd in eerste instantie toevertrouwd aan wereldlijke meesteressen. Daarna aan Gentse religieuzen en vervolgens aan Zusters, die door de stichter zelf waren opgeleid.
Het hogere bestuur bestond uit drie provisoren, die onder de invloedrijkste Antwerpse families gekozen werden. Een bepaling hierbij zorgde ervoor, dat indien bij overlijden van één der provisoren zij reeds voor een opvolger gezorgd moesten hebben.
De stichting was door stichter kanunnik Terninck zodanig goed in elkaar gestoken, dat zij alle stormen der tijden heeft kunnen overleven, ondanks de veelvuldige aanvallen tijdens de Franse overheersing en deze van omstreeks 1863, die gekenmerkt stond van het antiklerikalisme.
Op 1 april 1745, overleed stichter kanunnik Christiaan Terninck van de Terninck-school. Hij, werd begraven in de O.L.V. kerk onder de koepel, ongeveer te midden van de kerk. Een vernieuwing van het familiegraf vond plaats in 1845 door toewijding van de stichting.
Zijn portret, dat hier weergegeven wordt, dateert van omstreeks 1700 en wordt bewaard binnen de stichting zelf. Over Christiaan Terninck zelf is er veel terug te vinden in de "Historische Avondstonden "van P. Visschers (1854).
Bronnen:
Oud-Antwerpse Portrettengalerij van Floris Prims
Zondagsvriend, 14 augustus 1932
Noël De Mey
Op de hoogte blijven? Abonneer je op mijn feed.
http://www.odis.be/pls/odis/opacuvw.toon_uvw_2?CHK=OR_12526
http://terninck.be/over-ons
http://kadoc.kuleuven.be/pdf/nbr/2002_09.pdf, pagina 4
http://www.schoonselhof.be/schoonselhoftz/zusters%20van%20de%20fondatie%20terninck.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten