zondag 23 maart 2014

De Kegelaer Arthur 1897-1997, de honderdjarige oud-strijder en vuurkruiser W.O. I van Kieldrecht

Arthur De Kegelaer, werd als zoon van Pieter-Jan en Leonia Stefania Weyn op 2 februari 1897 te Meerdonk geboren. Tijdens volle oorlogsperiode stak Arthur de Nederlandse grens over, om zich bij het Belgische leger te kunnen vervoegen. In de regio van Pas de Calais kreeg hij er zijn opleiding. Vanaf 12 november 1916 werd hij naar het front gestuurd en maakte als soldaat deel uit van het 4de regiment lansiers.

Gedurende de oorlog vervolgde hij Duitse soldaten tot in hun land. Als frontsoldaat bleef Arthur actief tot 31 januari 1919 en werd op 24 juni van datzelfde jaar met onbepaald verlof naar huis gestuurd. Hij zat 22 maanden aan het front en was 4 maanden actief achter de linies.

Bidprentje Arthur De Kegelaer 1897-1997. Verzameling Leondyme.
Rouwbrief Arthur De Kegelaer 
Arthur, die attesthouder van de vuurkaart (te laat aangevraagd) was, had 2 frontstrepen. Aangezien Arthur niet de oorspronkelijke vuurkaart had, maar wél attesthouder was, die voor een verdubbeling van zijn frontstreeprente zorgde en andere voordelen, kan hier de vraag gesteld worden of hij alsnog de vuurkruismedaille bekomen had?

Bovendien zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet de geijkte kanalen gebruikt hebben, die aan hem moesten toelaten, om andere eervolle onderscheidingen toegekend te krijgen. Met enige zekerheid mag gesteld worden, dat hij in het bezit was van volgende onderscheiding(en):



Bidprentje Arthur De Kegelaer 1897-1997. Verzameling Leondyme.
Bidprentje Arthur De Kegelaer
Het Burgerlijk Kruis 1ste klasse 1914-1918

Verder werd een aanvraag ingediend in 1972 voor het bekomen van het Kruis van Officier in de Leopold II Orde met Zwaarden (4de bevordering). Daarvoor werden er geen aanvragen ingediend (3de bevordering).

Arthur, die als metselaar zijn brood verdiende was weduwnaar van Margaretha De Munck, waarmee hij drie kinderen had. Als voormalig oud-strijder-vuurkruiser werd hij in 1997 als honderdjarige gevierd. Hij, overleed vier maanden later op 5 juni 1997 te Kieldrecht en werd 100 jaar, 4 maanden en 3 dagen oud.

Bronnen: Legerarchief Evere
Bidprentje en rouwbrief, verzameling Leondyme

Noël De Mey




Geen opmerkingen: