Pagina's

dinsdag 29 april 2014

Adriana de Mol (+1592)

Adriana de Mol. Zondagsvriend 04-09-1932. Verzameling Leondyme
Adriana de Mol
Zondagsvriend 04-09-1932
Adriana de Mol was de dochter van Gaspar de Molle, heer van Oetingen (kanton St.-Martens -Lennik) en van Adriana van der Noot. Beide families behoorden tot de hogere burgerij van Brussel, maar hadden te Antwerpen heel wat zielsverwanten. De familie de Molle was reeds vertegenwoordigd in de XIIIde eeuw in naam van Gillis de Molle in 1287.

Wanneer Adriana geboren werd is niet duidelijk. Haar broer Jan de Mol werd geboren in 1519. Hij vervulde er een belangrijke rol tijdens de woelige gebeurtenissen te Brussel. Jan de Mol overleed in 1585.

Volgens bisschop Maximilien Morillon van Doornik, die Adriana ontmoette bij Margaretha van der Marck, gravin van Arenberg te Brussel in 1567, had hij het vermoeden, dat de familie de Mol niet hoog opliep met de katholieke-Spaanse politiek van Morillon en van kardinaal de Granvelle en van gravin van Arenberg. Hij leidde dit af tijdens zijn bezoek aan de gravin, maar voegde er wel aan toe, dat het moeilijk was, om een volledig besluit te nemen uit de enkele regels die er opgevangen werden tussen Adriana de Mol en de gravin. Wat wel zeker is, dat enige tijd nadien, de familie de Mol als katholiek geboekt staat te Amsterdam.

Adriana de Mol, die gezelschapsdame was van gravin Margaretha van der Marck, overleed in 1592. Ze bleef ongehuwd en werd begraven te Brussel in de kerk van het Groot-Begijnhof. De medaille, die hier getoond word, werd vervaardigd door Jacob Jonghelinck omstreeks 1555-1560.

Bronnen:
Zondagsvriend 4 augustus 1932
Oud-Antwerpse portrettengalerij van Floris Prims
Noël De Mey

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten