vrijdag 18 januari 2019

Theresia Van den Broucke 1826-1930, de 103-jarige van Waregem

De Volksstem van 3 oktober 1926
Theresia Van den Broucke, werd als oudste in een gezin van 13 kinderen op 15 oktober 1826 te Hulste geboren. Zij, was de dochter van klompenmaker Franciscus Antonius en van Amelia Coleta Glorieux link. Reeds van jongs af was werken voor haar een noodzaak en oefende het beroep van spinster uit tot aan haar 85ste jaar.

In 1857 kwam zij in " 't Godshuis Sint-Jozef" van Waregem wonen. Uit haar huwelijk met Frederik Verbeke waar ze weduwe van werd, werden vier meisjes-die overleden zijn-en twee jongens geboren. Buiten het spinnen schuwde ze het harde en lastige zware veldwerk niet. Hoewel ze veel vreugdige en zonnige dagen heeft gekend, voltrokken er meer dagen van beproeving, bekommernis en tegenspoed.

Ons Land van 6 november 1926
Theresia vond haar behagen in de bollen van haar paternoster, door veelvuldig te bidden. Ze genoot nog van een goede gezondheid in alle helderheid en had vooral een goede herinneringsvermogen. In haar Godshuis was zij het troetelkind van Moeder-Overste en van Zuster Mildreda, die haar gedurende de dag en nacht verzorgde met veel liefde en vlijt.

Herinneringskaart der feestelijkheden
Toen ze als honderdjarige gevierd werd, voltrokken zich op zondag 17 oktober te Waregem, heuse feestelijkheden. Deze werden voorafgegaan met een dankmis, gevolgd door een ontvangst op het gemeentehuis waar burgemeester Félix Verhaeghe zijn opwachting deed. Daarna werd een feestmaal aangeboden.

In de namiddag werd door de straten een folkloristische optocht gehouden. Negentien verschillende afvaardigingen schetsten de levensperiode van de eerbiedwaardige eeuwelinge.

Van den Broucke
Bidprentje Theresia
Theresia zat in een prachtige versierde wagen, die zijn vertrek vond aan de Stormstraat en eindigde op de Grote Markt. Haar twee zonen en haar 84-jarige broer Leo, vijf klein-en twee achterkleinkinderen waren toen nog in leven.

Theresia, die veel slechte jaren heeft gekend en een christelijke en voorbeeldige vrouw was, overleed er te Waregem op 29 maart 1930. Zij, werd 103 jaar, 5 maanden en 2 weken oud.


Raadpleegbare bronnen:

Rijksarchief van Brugge
Ons Land van 21 augustus en 6 november 1926 
De Volksstem van 3 en 10 oktober en 4 november 1926
Westvlaamse Eeuwelingen 1189-1949 van A. Verbouwe


Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage



Geen opmerkingen: