zondag 30 september 2018

Sophie Leys (1858-1966), de 107-jarige van Putte


Sophie Leys, te Putte-bij-Mechelen als honderdjarige gevierd
Sophie Leys, gevierd als 100-jarige
Collectie Leondyme
Sophie Leys, werd op 28 november 1858 te Koningshooikt geboren. Zij, was gehuwd met Jozef Keuleneer, waar ze weduwe van werd. Het echtpaar kreeg een dochter.

Toen Sophie als 105-jarige te Putte-bij-Mechelen werd gevierd, stond heel de gemeente in rep en roer. Het was rijkelijk versierd, bevlagd en de winkels waren tot in de detail uitermate verzorgd. Gedurende ettelijke jaren, lag haar naam op ieders lippen.

Sophie Leys, te Putte-bij-Mechelen als 105-jarige gevierd in het bijzijn van haar dochter
Sophie Leys in het bijzijn van haar
dochter, gevierd als 105-jarige
Zij, kreeg ooit het bezoek van Koningin Fabiola en de Bisschop van Antwerpen vereerde haar destijds tot tweemaal toe met een bezoek. Als men vroeg of zij als oudste inwoonster van Putte gelukkig was, antwoordde zij met haar krachtige stem:"...ik vind geen woorden genoeg om te bedanken".

Bidprentje Sophie Leys
Collectie Leondyme
Het gemeentehuis verzorgde een mooie receptie in het bijzijn van haar dochter en andere familieleden. Ondanks haar hoge leeftijd, was zij nog helder van geest en kon zij zich nog gedetailleerd de gebeurtenissen uit haar verleden exact weergeven.

Zij, kon nagenoeg vertellen over de drie oorlogen, acht pausen die de revue hadden gepasseerd en ook vijf Belgische koningen die zij de troon zag bestijgen.

Pas op de leeftijd van zeventig jaar verloor zij haar eerste tand en tot aan de leeftijd van negentig jaar hield Sophie haar bezig met breien, licht werk en vertellen. Vervolgens woonde ze slechts eenmaal een cinema-en theatervoorstelling mee. Zij, overleed er als oudste vrouw van België te Putte op 6 juni 1966 en  werd 107 jaar, 6 maanden, 1 week en 2 dagen oud.

Raadpleegbare bronnen:

Krantartikel zonder referentie

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage

Geen opmerkingen: