Pagina's

zondag 1 april 2018

De 108-jarige Flavie Malfait, 1895-2004 van Dadizele

Flavie Malfait 1895-2004
Flavie Malfait
Flavie Malfait, werd als oudste dochter in het gezin van zeven kinderen van Constantinus en Emile Malfait-Maes op 6 juli 1895 in Menen geboren. Haar levensverhaal doorkruiste drie eeuwen en werd van kinds af aan getekend door kwetsbaarheid. Op tienjarige leeftijd overleed haar moeder en kon haar vader, die een biervoerder was niet voor zijn vier in leven gebleven kinderen zorgen.

Flavie Malfait op 104-jarige ouderdom
Flavie Malfait samen met haar neef
Paul Maes, die samen met zijn
echtgenote gedurende tien jaar
lang mantelzorgers waren
Flavie, werd ondergebracht bij haar oom Henri Maes en tante Zulma Bekaert, die een goed draaiende kruidenierswinkel in uitbating hadden.Tot aan de leeftijd van veertien jaar ging zij naar school. Daarna hielp zij in het huishouden en de bakkerij met een broodronde, die met paard en kar gepaard ging. Spoedig kreeg zij de naam van Flavie Maes.

Flavie, die ongehuwd bleef, werkte gans haar leven voor haar familie.Ze verzorgde niet alleen in 1925 haar doodzieke vader tot aan zijn overlijden, maar ook van haar nicht Jeanne, die de dochter was van Henri. Daarenboven bekommerde zij zich verder over het welzijn van haar tante Zulma, die in 1945 overleed. Bovendien bleef Flavie zich ontfermen over haar zieke oom.

Tot 1993 was zij woonachtig in haar huis en nam dan haar intrek in het woon-zorgcentrum "Onze-Lieve-vrouw-Middelares" in Moorslede. Daar zou zij verblijven totdat er een plaatje vrij gekomen was in het verzorgingstehuis van Dadizele.

Ondertussen had haar neef Paul Maes samen met zijn echtgenote Henriette gedurende tien jaar lang eerder tezamen met thuisverplegers ingestaan voor de dagelijkse verzorging. Flavie, die gedurende haar laatste levensjaren gebogen op haar bed bleef liggen, zette in het woon-zorgcentrum negen keer de eeuwenkroon op.

Bidprentje Flavie Malfait
Zij, overleed er op 9 maart 2004 en was destijds met haar 108 jaar, 8 maanden en 3 dagen, de oudste vrouw van Vlaanderen en werd in de zeldzame kring der semi-honderdjarigen opgenomen. Brontekst: artikel van juli 1999 en het Brugsch Handelsblad van 9 januari 2004. 

Informatie over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: