Pagina's

woensdag 30 oktober 2013

Norbertus van Couweren 1597-1661
Abt Norbertus van Couwerven (1597-1661)
Norbertus van Couwerven
1597-1661
Norbertijn Norbertus van Couwerven werd te Antwerpen geboren in 1597. Op 16-jarige leeftijd trad hij toe tot de Norbertijner Orde. Hij werd bachelor in de theologie, professor in de Wijsbegeerte en Heilig Schrift, novicemeester en prior. Vervolgens was hij pastoor van Beerse en Vosselaar.

Wanneer abt van den Sterre overleed-die het intellectuele peil van zijn abdij hoog had weten te houden-werd de opvolging aan Norbertus van Couwerven toevertrouwd. Hij zou de Sint-Michielsabdij besturen van 1653 tot aan de dag van zijn overlijden, 9 september 1661.

Als abt werd hij in zijn stad herinnerd als een hevig predikant en was dit reeds voordat hij abt werd. Zelfs wanneer hij dit ambt bekleedde, besteeg hij nog dikwijls de kansel. Zijn sermoenen zorgden steeds voor een grote volkstoeloop. Hij bleef de eenvoud zelve en men loofde hem voor zijn voorzichtigheid en zijn geleerdheid.

Vier jaar voor zijn overlijden in 1657, werd de jongste dochter van schilder Marten Pepyn (1575-1643) en Maria Huybrechts, Catharina Pepyn (1619-1668) de opdracht toevertrouwd om een geschilderd portret te vervaardigen van zowel de overleden abt van den Sterre (+1652) als van hemzelf. Het schilderij werd door haar gedagtekend "onder het kussen des zetels" met "Catharina Pepyn f". Het stuk werd in 1909 door "Artibus Patriae" aangekocht van de abdij van Tongerlo voor het museum. Kunstschilder Van der Ouderaa maakte voor Tongerlo een prachtige kopij van het doek.

Ooit hingen beide schilderijen van abt van den Sterre en van abt Van Couwerven in de voorzaal van de abdij van Sint-Michiels van Antwerpen. Het was namelijk een gewoonte sinds midden de XVIe eeuw een portret te laten schilderen van de opeenvolgende oversten. De Franse Revolutie, die de kloosterhuizen afschaften, hebben, de ooit zo prachtige portrettengalerij doen verspreiden.


Bronnen:
Zondagsvriend 21-05-1933
Oud-Antwerpse portrettengalerij van Floris Prims

Op de hoogte blijven?  Abonneer je op mijn feed.
Noël De Mey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten