zondag 19 mei 2019

Louis Marion 1893-2003, de 110-jarige van Houyet



Louis op 110-jarige leeftijd
collectie Leondyme
Marion Louis, werd op 10 oktober 1893 in het landbouwersgezin van Henri Joseph Marion (1850-1921) link en van Léonie Adèle Joseph Baudry (°1856) te Petite-Hour (Houyet) geboren link. Hij, was de enigste zoon en jongste telg van vijf kinderen.Op twaalfjarige leeftijd moest hij al meehelpen op de vruchtbare akkers van zijn ouders.

Krantenartikel met referentie:
 Jan Claeys/JCD
Hoewel Louis aan de militaire verplichtingen tijdens de Eerste Wereldoorlog ontsnapte, moest hij toch zijn militaire dienstplicht vervullen te Sint-Truiden. Daarna keerde Louis terug naar de ouderlijke boerderij, dat hij nooit meer zou verlaten.

Op 19 mei 1926 trad hij als 32-jarige landbouwer met de elf jaar jongere Céline Joséphine Ghislaine Nénène Lotin (1904-1991) link.te Hour in het huwelijk. Zij, was de dochter van Arthur Lotin (1886-1949) en van Valérie Catherine Marchal (°1871). Zeven kinderen werden er geboren.

Het Nieuwsblad
11 en 12 oktober 2003
Als noeste werker bleef Louis tot aan de leeftijd van negentig jaar meewerken in de stallen en landerijen, waar zijn ongehuwde zoon Norbert en dochter Marie-Louise reeds lang de taken hadden overgenomen.

Het Belang van
Limburg
10 oktober 2003
Louis zelf, was een diepgelovig man en ging dikwijls meerdere malen tijdens de week naar de H. Mis. Ook volgde hij de politieke actualiteiten op de voet en had ooit zelf eens overwogen, om er zelf in te stappen. Ook het dagdagelijks nieuws -zowel nationaal als internationaal-op de televisie miste hij niet.

Louis, die n.a.v. zijn 110de verjaardag de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel persoonlijk op bezoek had gekregen, wilde van hem weten wat zijn geheim was van zijn hoge ouderdom. Wel zei Louis: "Wel, vier maaltijden per dag, af en toe een borreltje en dagelijks twee pijpen oproken".

Krantenartikel met
referentie BMI
29 december 2003
Van zijn gemeente kreeg Louis nog een mooi feest aangeboden, maar volgens zijn dochter Marie-Louise ging het toen al niet zo goed meer. Een zware longontsteking, die Louis eerder in mei te verwerken had gekregen  werd niet optimaal hersteld. Bovendien waren er tekenen van uitdrogingsverschijnselen.

Enkele dagen voor zijn overlijden had Louis kwam de bekende geriater dr. Lucien De Cock de hoogbejaarde ouderling nog opzoeken. Louis, kampte ondertussen met bloedarmoede, zijn schildklier en nieren. Louis, die van geen rusthuis had willen weten, overleed er op 28 december 2003 in zijn vertrouwde boerderij te Houyet. Het was immers zijn laatste wens, om thuis te sterven.
Bidprentje Louis Marion
Collectie Leondyme

Hij, werd 110 jaar, 2 maanden, 2 weken en 4 dagen oud. Daarmee was Louis niet alleen de allereerste super honderdjarige van België, maar ook de oudste man van het Land. Louis, die zeven kinderen heeft gehad liet 18 kleinkinderen en 38 achterkleinkinderen na.

Raadpleegbare bronnen:

Het Volk, 9 oktober 2003
Het Nieuwsblad, 29 december 2003
Het Belang van Limburg, 29 december 2003

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Geen opmerkingen: