woensdag 16 januari 2019

Maria Vansprengel 1882-1993, de 111-jarige van Kontich (zr. Alberta)

Foto van Zuster Alberta
op haar bidprentje
Vansprengel Maria (zuster Alberta), werd op 30 januari 1882 te Turnhout geboren. Toen ze vijf jaar oud was, overleed haar vader aan TBC en was nog geen 30 jaar oud.en. Haar moeder was genoodzaakt om met haar en jongere broer terug bij haar ouders in te trekken. Haar moeder trad een tiental jaar later opnieuw in het huwelijk.

Als jong kind vertoefde ze met haar zwakke gezondheid veel in het Altena-klooster, waar ze rust vond en terug op krachten kon komen. Daardoor kreeg ze meer en meer voeling en genegenheid voor de 'Zusters Dienstmaagden' van "Heilige Harten" van Kontich. Waarbij, zij stilletjes de wens uitte om tot deze Orde toe te treden. Als novice kwam zij in 1902 binnen en verbleef zij tot 1907 eerst in Antwerpen, waar de Orde daar ook een afdeling hadden. Daarna keerde Zuster Alberta voorgoed naar Kontich terug.
De wasserij Altena, waar zuster Alberta
bijna haar leven lang heeft doorgebracht
Blikreportage april-mei 1993

Ze kreeg er als taak om tijdens de werkuren toezicht te houden in de grote strijkruimte van hun wasserij. Daar werd met de grootste zorg de vele priestergewaden, linnen van het Koninklijk Hof en andere kostbare kledij optimaal bewerkt. Haar hard werken resulteerde uiteindelijk als leidinggevende van de Altenawasserij.

Blikreportage
april-mei 1993
Jurgen Ritzen
Foto's Luc Peeters
Buiten haar normale werkuren en vrije dagen stond Zuster Alberta niet alleen in gedurende de dag voor de zorgen van de weeskinderen maar ook tijdens de nacht.

Ook wanneer deze kinderen bezoekers over de vloer kregen, was het zij, die hen met alle vriendelijkheid ontving. Het Altena-klooster groeide er door de jaren heen uit tot een vermaard en gerespecteerd weeshuis, waarbij de hoofdbekommernissen toegespitst werden op de vele weesjes en ondergedoken Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stadsnieuws Antwerpen 28 januari 1992
Rond de leeftijd van 90 jaar werd zij slechtziend met gevolg, dat Zuster Alberta tijdens de jaren die volgden, volledig blind werd. Ze was steeds fier als ze zag, dat zij er steeds piekfijn uitgedost was. Maar door haar blindheid kon ze niet meer in de spiegel kijken en werd op luisteren aangewezen.

Zuster Alberta 110 jaar oud
met medezuster Albertine
Paula Struyve 1899-2001
Collectie Leondyme
Bovenal hield zij van het leven! In een plaatselijk interview toen zij 105 jaar geworden was, verwoorde ze het volgende: "... Elke avond zeg ik aan O.L. Heer, dank U wel omdat ik weer een dag gekregen heb. Als Ge me deze nacht komt halen, is het goed Lieve Heer, maar als ik nog één dag bij krijg is het nog beter".
Gazet van Antwerpen van
1 februari 1993

Haar ultieme stille wens was, om ooit met wijlen Koning Boudewijn een ontmoeting gehad te hebben. Het gebruikelijke was, dat er steeds een bericht met geschenk toegestuurd werd van zodra iemand honderd jaar oud geworden was.

Wanneer Zuster Alberta 110 jaar oud geworden was, hoopte zij, dat de Vorst haar nog persoonlijk zou komen feliciteren, maar dit bleek jammer genoeg niet zo. Toch werd door de burgemeester Jef Van Linden (°1948) een speciaal geschenk van het koningspaar aan haar overhandigd, namelijk een mooie kristallen vaas van Val-St.-Lambert.

Frappant was ook, wanneer de dokter van de gemeente haar kwam feliciteren, zij hem niet kende, want zuster Alberta ze had hem nog nooit nodig gehad. Eenmaal zou zij een dokter nodig hebben en dit was in aanloop tot haar 111de verjaardag, toen zij door een longontsteking zwaar ziek werd, maar herstelde.

Artikel met referentie
foto Meyers
Wanneer Zuster Alberta 111 jaar oud geworden was, werd in het Altenaklooster een apart feest gehouden. Alleen burgemeester Jef Plasmans (°1944) en de voorzitter van de Raad van beheer van de Altenaschool Leo Vermeulen mochten de viering bijwonen. Van koningswege werd een brief overhandigd waarin zijn persoonlijke gelukwensen vermeld stonden met als geschenk een pot met azalea's. Ook van het Kontichs gemeentebestuur werd in naam van alle inwoners vele wensen en een mooie tuil bloemen overhandigd.

Bidprentje Maria Vansprengel
Collectie leondyme
Zuster Alberta, die als kind een zwakke gezondheid had, en waarbij de dokter de mening toegedaan was, dat zij geen lang leven zou hebben, kon natuurlijk niet weten, dat het kleine tengere meisje ooit de oudste inwoonster van België zou worden.

Maria Vansprengel, overleed er te Kontich op 22 april 1993 en werd 111 jaar, 2 maanden, 3 weken en 2 dagen oud. Daarmee was zij ook de oudste inwoonster van de Benelux.

Raadpleegbare bronnen:

Artikel uit Straal van 1992
Het Volk van 4 februari 1993
Weekblad Blik van 27 april - 3 mei 1993
Het Nieuwsblad van 2 februari  en 26 april 1993
Gazet van Antwerpen van 1 februari en 24 april 1993

111-jarigen

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

Homepage




Geen opmerkingen: