woensdag 19 december 2018

Jan-Machiel Reyskens (1878 België-1990), de 111-jarige uit Dordrecht


Jan-Machiel Reyskens
Collectie Leondyme
Jan-Machiel Reyskens, werd op 11 mei 1878 in het Genkse gehucht Gelieren geboren.Hij, was de zoon van landbouwer Michael Reyskens, die op 24 april 1811 te Genk werd geboren en van Marie-Agnes Hamal, die op 21 juni 1848 werd geboren. Hun huwelijk vond plaats in 1870. Zijn ouders woonden op een hofstede in Neerzijde.
Teksten van Rene Plevoets
Collectie Leondyme

Maar na het overlijden van zijn vader in 1886 , had zijn moeder het zwaar te verduren. Weduwvrouwen moesten tijdens de 19de eeuw op niet veel steun rekenen.

Ook de boerderij verder runnen met de kinderen ging niet en daarom trad ze in 1888 opnieuw in het huwelijk met Pieter Jan-Jansen (°1842). Toen zijn moeder opnieuw moest bevallen van een jonger zusje (1892-1892), overleed zij in het kraambed in 1892.

Record in Nederland verbroken
Tekst: P.Ae - collectie Leondyme
Jan-Machiel was toen 11 jaar oud en bleef er -eerder tegen zijn zin - met zijn halfbroer Joseph (1889-1967) en samen met zijn drie zussen:"Aldegondis (1873-1876), Maria (1881-1959) en Anna (°1883) bij zijn stiefvader verder wonen". Link

Het geluk lachte de 19-jarige Jan-Michiel toe, toen hij zich voor de militaire dienstplicht kon vrij loten met nummer 370, wat toen het hoogste nummer was. Hij, hoefde geen soldaat te zijn en dacht al langer om bij zijn stiefvader weg te gaan en zocht werk als knecht bij een marktkramer voor vijf oude Belgische frank. Maar koesterde eigenlijk de gedachte om de grens over te steken.
Vier familieleden kwamen hun oom
bezoeken n.a.v. zijn 110de verjaardag
Teksten en foto: C.M. - collectie Leondyme

Via een eierboer uit Bilzen kreeg hij er een job in Herstal aan twintig oude Belgische frank per maand. Dit was wel een verbetering, maar niet genoeg om verder te leven. Dus begon Jan-Machiel te smokkelen en stak regelmatig de grens over naar Maastricht om geld te gaan wisselen. Bij zijn terugkeer smokkelde hij dan tabak mee.

Jan-Machiel Reyskens 1878-1990. Hoewel, dat hij sinds 1914 in Nederland woonachtig was, bleef hij Belg en is tot nu toe de oudste mannelijke Belg.
Jan-Machiel Reyskens 1878-1990
op 110-jarige leeftijd - Collectie Leondyme

Vooraleer Jan-Machiel daadwerkelijk voorgoed naar Nederland trok, had hij eerst nog in Charleroi als mijnwerker dit beroep uitgeoefend en vervolgens als huisknecht in Brussel actief geweest.

Genkenaar breekt ouderdomsrecord
in de Benelux - tekst G.R.
Collectie Leondyme
In 1897 stak hij dan voorgoed de grens over en vond er een baan in Eindhoven. In 1917 verhuisde hij naar Dordrecht en zou er daar de rest van zijn leven blijven wonen.Vervolgens eindigde hij zijn actieve loopbaan bij "Albatros"in de Unie van Kunststoffabrieken in Zwijndrecht.  en ging op pensioen in 1947.

Jan-Machiel hier samen met zijn vaste
huisvriendin de 75-jarige Mevr. J. de Krey
Foto: Le Soir, agent A.N.P.
Jan was ook getrouwd geweest met een vrouw uit Eindhoven, kreeg twee kinderen, een zoon Michel of Machiel en een dochter. Beide kinderen emigreerden naar Australië en hij heeft hen nooit meer terug gezien.

Of Jan-Machiel kleinkinderen had heeft hij nooit geweten. Of zijn uitgeweken zoon en dochter waren volgens een andere bron kinderloos gestorven. Van zijn dochter heeft hij wel nog eens een brief gekregen, maar dit was ook alles. Zijn vrouw was er het hart van toen ze weg gingen. Zij, overleed in 1964. Na haar overlijden trok Jan -Machiel zich wat terug.
Een laatst genomen foto
van Jan-Machiel Reyskens
Collectie Leondyme

Oudste Belg overleden
Tekst W.O.
Collectie Leondyme
In 1965 stak Jan-Machiel terug de grens over om er zijn halfbroer Jules te ontmoeten. Beiden, hadden elkaar nagenoeg een halve eeuw niet meer gezien. Twee later in 1967, overleed zijn halfbroer en woonde hij de begrafenisplechtigheid bij.

Daarna hoorde de rest van de familie niets meer van hem, totdat men in de krant las, dat de oudste inwoonster van Nederland op 108-jarige leeftijd was overleden. In de laatste paragraaf stond er te lezen: "...de oudste inwoner van ons land is en blijft J.M. Reyskens uit Dordrecht. Hij is 1909 en werd op 11 mei 1878 in Genk".

De acht kinderen van zijn zus Marie uit Zutendaal kregen op deze manier een teken van hun "verdwenen" oom en vier van hen, gingen hem onmiddellijk opzoeken. Na contact te hebben gelegd op het politiekantoor voor het verkrijgen van het juiste verblijfadres, duurde het niet lang meer tot zij er ter plaatse waren. De familie was versteld over zijn helderheid van geest en zijn gezondheid.
Gazet van Antwerpen van
9 januari 1990
Foto: Bert Hulselmans
Collectie Leondyme

In het rusthuis zelf, had Jan-Machiel weinig slaap nodig en genoot hij van het gezelschap van zijn vriendinnen, de dames de Krey en van Gemert, die de receptioniste was in "Avondzon". Mevrouw de Krey, die reeds 75 jaar oud was, beschouwde hij eigenlijk als zijn stiefdochter.

Toen Jan-Machiel  110 jaar oud geworden was, stonden de pers en televisie voor zijn deur in huize "Avondzon". Iedereen wilde weten wat de reden was van zijn hoge ouderdom. Roken deed hij niet meer sinds, dat hij 28 jaar oud geworden was. Een stekende pijn in zijn borstkas gaf daarvan de aanleiding. Buiten het af en toe eens twee rauwe eieren in koffie, bier of cognac klutsen en opdrinken.
Tekst, G.R. - collectie Leondyme

Ook van koning Boudewijn en koningin Fabiola mocht hij hun blijken van sympathie ontvangen evenals van koningin Beatrix. Z.K.Majesteit zond aan hem een prachtig bloemstuk. Met zijn 110 jaar verbrak hij destijds het Nederlands record.
Overlijdensbericht
Collectie Leondyme

Jan-Machiel, die steeds zijn Belgische nationaliteit had behouden, want ze hadden aan hem nooit gevraagd om de Nederlandse nationaliteit aan te nemen, overleed er te Dordrecht (NL) op 7 januari 1980 en werd 111 jaar, 7 maanden, 3 weken en 6 dagen oud. Daarmee werden alle ouderdomsrecords aan diggelen geslagen. Link; Link; Link; Link

Raadpleegbare bronnen:

Kees Thies, 28 juni 2014
Het Nieuwsblad van 9 januari 1990
Gazet van Antwerpen van 9 januari 1990
Het Belang van Limburg van 6 en 21 december 1989 en 9 januari 1990
Verder kranten van 13 mei en 26 september 1988 en 21 december 1991

111-jarigen België
111-jarigen Nederland

Informatie en eventuele aanvullingen over honderdjarigen vanuit gans België is steeds welkom. Mailen kan naar: noel.de.mey@telenet.be

1 opmerking:

Unknown zei

Wij waren op zijn begrafenis en hebben nog een doodsprentje van Jan Michiel.
We zijn nu aan het uit zoeken van welke tak van de familie hij is .

Jan Reyskens 0486125679